Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/1. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/1. lapszámaTartalmából:

- EKE-napi pályázat minden diáknak
- Munzlinger Attila: aki lehozza a csillagokat az égből
- EKE-osztályok hírei
- Erdélyi előadó körúton voltak a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat létrehozói
- 25 éves a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület
- Vándortábori túrakínálat
- Menedék a hegyjárónak
– Barkács a fűrészfogas Fogarason
- A néptáncolás élet- és lélekmentés
- Hargitafürdői büdös gödör
- Három vár a Király-hegyen
- Gyógynövény-kalendárium: Fehér ösvények hava
– A lila pénzecskegomba
– A Hagieni-erdő Természetvédelmi Terület bemutatása

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Azt szokás mondani a kisgyerekeknek, nézz a lábad alá. Az Erdélyi Gyopár szerkesztői most azt javasolják olvasóiknak, nézzenek fel az égre. A kiadvány felelős szerkesztője szerint azért, hogy a csillagokat észrevegyék, és megmutassák gyerekeiknek is. De más okkal is szemlélődhetnek a magasban: hogy amit ott látnak, Munzlinger Attila fotóin viszontlátva ismerősnek érezhessék. Az idei év első lapszáma kicsit eltér a szokványostól, nem csak a földi, az égi értékekből is többet mutat a megszokottnál.

Ami a lap tartalmát illeti, hosszú felsorolásba kezdhetnénk, de csak néhány cikkre hívjuk fel a figyelmet, helyet hagyva a felfedezés örömének is. Azt viszont nem hallgathatjuk el, hogy újra lehet jelentkezni az EKE-napi pályázatra minden diáknak, elemistától a gimnazistákig. A nyereményeket még titok övezi, de biztos, hogy érdemes benevezni, fogalmazáshoz látni. A téma ezúttal egyszerű, és csak kedv kérdése, hogy a beküldött pályamunkát egy szó jellemezze: nagyszerű.

Az idei első lapszámban továbbá olvashatnak arról, hogy az Erdélyi Kárpát-Egyesület tisztújitó közgyűlése óta milyen események történtek az országos szervezet szintjén, illetve az utóbbi két hónapban mit csináltak, mere jártak az EKE-osztályok. Visszaemlékezés és megemlékezés egyaránt helyet kap ezúttal is, az utóbbiak közül csak egyet emelünk ki: 25 éves a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület.

Olvashatnak tábori túraajánlókat, ismerkedhetnek a hargitafürdői büdös gödörrel, a testünk-lelkünk egészségére szolgáló gyógynövényekkel, de akkár a korai lila pénzecskegombával is, melynek keresésére érdemes elindulni.

A kéthavi kiadvány új rovattal bővül az új évtől. Ennek címe Szélárnyékban, célja pedig, hogy menedékházakat mutasson be tapasztalat alapján, aktuális árakkal és lehetőségekkel, illetve ismertesse az onnan kiinduló túraútvonalakat. A sorozat első részeként a Fogarasba hívjuk Önöket, melegen ajánlva szállásként a Barkács menedékházat.

Hogy mi minden olvasható még az Erdélyi Gyopárban, javasoljuk, fedezzék fel Önök, forgassák haszonnal az EKE kiadványát!

 

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.ro honlapon.