Barangolj Velünk!

2010.03.29 - szekelyhon.ro - Közép-európai zarándoklat

Csíksomlyó a Mária út egyik végcélja

Csíksomlyó ne csupán a pünkösdi búcsú idején legyen a hívők célpontja. Ez lenne az egyik fontos szempontja a Mária út zarándoklat kezdeményezésnek. Az elképzelés egy, a spanyolországi El Camino nagyságrendű és ahhoz hasonlítható zarándokút hálózatot hozna létre Közép-Európában.

zarandokok1_b

A magyarországi központú Mária Út Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas gazdasági szárnya, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület vezetői a hétvégén Gyergyószentmiklóson együttműködési szerződést írtak alá. A társulás célja lényegében az, hogy szervezett formát ölthessen a Mária Út zarándoklat. Ez egy olyan jellegű gyalogos zarándokútat jelent, amely összeköti Közép-Európa legfontosabb Mária kegyhelyeit.

EKE2

Az út kelet-nyugat irányban az ausztriai Mariazell és Csíksomlyó, észak-dél irányban pedig a lengyelországi Czestochowa és a bosznia-

hercegovinai Máriagyűd, vagyis Medugorje közt képez egy spirituális keresztet.

A Csíksomlyói végállomású út közel 1500 kilométert jelent, az egész út Mariazelltől 60 nap, ebből Erdélyben mintegy 20 napot gyalogolnak a zarándokok. Ennek az erdélyi útvonalnak a kiépítésére, és felügyeletére vállalkozott az EKE – közölte Dezső László a természetjáró szervezet elnöke.

Az elv az, hogy a zarándokok egykori, mára szinte elfeledett útakat, ösvényeket követnek, a betonútra csak akkor térnek rá, amikor más mód a továbbhaladásra nem létezik.

MARIA_UT

A szerzők álma egy olyan zarándokút létrehozása, amely nagyságrendileg hasonló lehet a spanyolországi El Camino úthoz, amelyen harminc éve még alig pár száz zarándok haladt, ma pedig évente több, mint 200.000-en gyalogolnak végig – mondta Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület vezetője.

A szervezők, és társként a gyulafehérvári Caritas  az út lelki jelentősége mellett gazdasági téren is nagy lehetőséget látnak a Mária út kiépítésében. A cél az lenne, hogy Csíksomlyót ne csak egy évben egyszer, a pünkösdi búcsún keressék fel a zarándokok, hanem egy egész évben élő kegyhellyé váljon.

Az útvonal során a zarándokok számos vendégéjszaka ellenértékével gazdasági fejlődést is hozhatnak. Ehhez persze nem 1–2 év, hanem egy hosszabb folyamat szükséges, de tény, hogy valami elkezdődött.

Szerző: Gergely Imre

megjelent: www.szekelyhon.ro