Barangolj Velünk!

2011.07.04 - Népújság - Kerékpáros zarándoklat a Mária-úton

Július 6-án rajtol a Gyulafehérvári Caritas szervezésében az a kerékpártúra, amely követi a Közép-Európát átívelő Mária spirituális turistautat Csíksomlyótól Magyarországon át az osztrák Mariazellig. A zarándokok célul tűzték ki, hogy Mária oltalmába ajánlják az irgalmas szeretet gyakorlásának kibontakozását a Kárpát-medencében, a szeretet kultúrájának meghonosítását három országon át.

A tematikus útvonalat más katolikus országok mintájára kijelölik, így gyakorlatilag a különleges jelt követve Erdély legnagyobb kegyhelyétől gyalog és kerékpárral el lehet majd jutni Európa más, a Szűzanyának emléket állító helyeiig. Megyénkben az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosi Osztályának tagjai gondozzák majd az útvonalat, más megyékben ugyancsak az EKE vállalta fel az útvonalon a jelzésfestés-karbantartást, közösen a katolikus egyházzal. A rossz idő ellenére voltak, akik ezen az útvonalon zarándokoltak el pünkösdkor Csíksomlyóig. Ezért vált fontossá a Mária-út kiépítése, ennek a lehetőségnek a népszerűsítése, amire jó alkalom ez a zarándoklat is. Ez is szerepel a caritasosok és az EKE hosszú távú tervei között, abban a reményben, hogy a kezdeményezést az útvonal menti helyi közösségek is felkarolják és támogatják szálláshelyek létesítésével, felajánlásával, az út rendbetételével és karbantartásával. Túl a vallási tartalmán, a Mária-út olyan tájegységeket érint (Székelyföld, Nyárádmente, Mezőség, Kalotaszeg, a Partium egy része), amelyeknek a magyarságon belül sajátos kulturális védjegyei, jellegzetességei vannak – s amelyek bennünket összekötnek.

A kerékpárosok július 6-án, szerdán reggel Csíksomlyón, a kegytemplom elől – Erdélyből tízen, köztük öten Marosvásárhelyről – indulnak útnak. A helyszínen várják azokat, akik szeretnének csatlakozni egy bizonyos szakaszon. Az indulás előtt, fél nyolctól részt vesznek a szentmisén, és a Szűzanya áldásával Székelyudvarhely felé veszik az irányt. A zarándokokat többen elkísérik Csíkszereda széléig, illetve a tolvajosi Hármas keresztig. Tizennyolc nap alatt több mint 1300 kilométert karikáznak a Mária-úton, több Mária-kegyhelyet érintve Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában. Útjukon szeretnének találkozni a helyi közösségekkel is, elvinni hozzájuk a csíksomlyói Szűzanya üzenetét, beszélni a Mária-útról és a Caritasnál végzett munkájukról. A tervek szerint az első nap megállnak a Mária Rádió kápolnájában és stúdiójában Székelyudvarhelyen, estére pedig a nyikómalomfalviak fogadják és a Malomfalvi Falufejlesztő Egyesület vendégházában fognak megszállni. Csütörtökön, július 7-én Farkaslakát, Korondot, Sófalvát, Parajdot, Szovátát és a Nyárádremetét érintve Szászrégenig bicikliznek, ott a Kisboldogasszony-plébánián kapnak szállást. Július 8-án a Mezőséget szelik át Szamosújvárig, a latin plébánián fogadják őket. 9-én meglátogatják a Szűzanya füzesmikolai kegyhelyét és Széken, Bonchidán át Kidéig mennek, szállásuk a lelkigyakorlatos házban lesz. Szilágysomlyóra július 10-én, Nagykárolyba július 11-én érkeznek meg. Az országot július 12-én hagyják el Csanálosnál, aznap megérkeznek Máriapócsra, a Könnyező Szűzanya magyarországi kegyhelyére.

A részletes útiterv megtalálható a blog.caritas-ab.ro blogon, ahol a zarándokok időnként be is számolnak útjukról. Bárki csatlakozhat hozzájuk mind Erdélyben, mind Magyarországon, illetve Ausztriában. A honlapon kívül, menet közben Molnár Józseffel, a Caritas marosvásárhelyi irodájának sajtófelelősével vehetik fel a kapcsolatot a 0741-258-161-es telefonszámon.

 

Szerző: Vajda György                                               megjelent: http://www.e-nepujsag.rohttp://www.e-nepujsag.ro