Barangolj Velünk!

2013 március-április

* Március folyamán nem a gyalogtúráké volt a főszerep, de annál változatosabb programról tudunk beszámolni: a Nők napját könnyed, tartalmas városismereti sétával töltöttük el, melynek során bemutatásra kerültek a Teleki Téka értékei és kis időutazást tettünk a központ nevezetesebb épületeit csodálva.

* A következő hétvége a fotózásnak kedvezett: tízen kerekedtünk fel megnézni a nagykendi templomot és megismerkedni a csuhéfonás rejtelmeivel Szentdemeteren. A XIV. században épült templomot 1790-94 között bővítették, ekkor készült el kazettás mennyezete is. Remek fotótéma az 1498-ban a templomnak adományozott asszonyok pohara, valamint az 1660-ban nyomtatott Váradi Biblia. Szendemeteren igazi művészi alkotásokkal találkoztunk, amit kukorica csuhéból készítenek az asszonyok - nem győztük fotózni a szebbnél szebb tárgyakat. A szentdemeteri templomot sem hagyhattuk ki, hiszen a legrégebbi a környéken, katolikus lévén búcsújáró hely is.(augusztus 15)

* A hónap negyedik szombatján természetjárással egybekötött borkóstolón vettünk részt. Torockóról indultunk és az Ordaskő oldalában tett kirándulásunk után – ahonnan szép kilátás nyílt Torockóra és a Székelykőre – a nagyenyedi Györfi pincészetbe mentünk, ahol házigazdánk a jól bevált marhalábszár pörköltjével és zamatos Erdély-hegyaljai boraival várt minket. A Föld órájáról sem feledkeztünk meg, mert 20:30-kor kialudtak az utcák fényei, és az enyediek mécsest tartalmazó lámpásokat eregettek a magasba.

* Április 6-án Mária utas jelzésfestésre került sor, Nagysármás és Mezőmadaras között. Két autóval indultunk és a jó szervezésnek köszönhetően délután 5-re sikerült is befejezni a festés egy részét, az M betűt egy másik alkalomra hagytuk, hiszen a fehérnek száradnia kell.

* Április 21-én tartottuk a hagyományos gyalogtúránkat a Bekecsre. A túrán 81 személy vett részt, a 9 hónapostól a 75 évesig minden korosztály képviseltette magát. Autóbusszal és személygépkocsikkal érkeztek a túráznivágyók Nyárádselyébe, majd könnyed séta következett a Bekecs tetőig. Itt a sütögetés mellett, a hosszabb pihenő során rendhagyó programra került sor: 3 kis botütéssel felavatták azon turistákat, akik most először jártak 1000m fölötti magasságban. Egy rövid zápor is próbálta a jókedvet elűzni, de kevés sikerrel, mert a csapat már elindult a kijelölt úton lefelé: Bekecs tető – Körtvélyes-mező – Írott-kő – Kerek-hegy – Nagy-Bekecs-Mező – Restád-tető – Szováta. Ezenkívül még tízen kerékpárokkal tették meg a Marosvásárhely – Nyárádselye útvonalat, innen gyalogoltak ki a tetőre és ugyanezen az útvonalon is tértek haza.

 

(Kuszálik Anna)