Barangolj Velünk!

2014 március-április

*Mária-út festése: Január 18-án az enyhe időnek köszönhetően sikerült a Mária-úti jelzések fehér alapszínét felfessük az útvonal megváltozott szakaszára Jobbágyfalva és Nyárádselye között. A Máján, Márkodon és Kendőn átvezető útvonal festésén négyen vettek részt.

Március másodikán egy újabb négyes csapat szerveződött a januárban megkezdett festés folytatására Selye és Sóvárad között. A szeles idő ellenére sikerült befejezni a fehér alap felfestését Sóvárad alsó (Kibéd felőli) faluvégéig.

Március 22-én ragyogó napos időben tíz személy gyűlt össze a Jobbágyfalva és Sóvárad közötti útvonal lila „M” betűkkel való ellátására, akik két csapatba szerveződve az útszakasz két végéből egymás felé indulva sikerült teljesítsék a kitűzött célt.

 

*Március 8-án a vásárhelyi ekésekből és szimpatizánsokból álló több mint harminc személyes csoport „időutazásra” kerekedett fel. Úti cél a szecessziós Marosvásárhely felfedezése volt: a kevésbé ismert lakóházakon, bérpalotákon, bank-, iskola- és más hivatalos épületeken próbáltuk meg felfedezni a még meglévő szecessziós stílusjegyeket és díszítőelemeket. A kiindulópont a Teleki Téka szecessziós könyveket bemutató időszakos kiállítása volt, ezután a központ körüli utcákon haladtunk, majd a főtér közepén sétálva elemeztük a kétoldalt sorakozó épületek szépséges részleteit. A Szentgyörgy utca egyik hangulatos cukrászdájában fejeztük be a sétát, ahol egy tea vagy kávé mellett beszélgettünk, és ahol minden résztvevő kapott ajándékba egy mostani Marosvásárhely-térképet.

* A már hagyományossá vált, természetjárással egybekötött borkóstoló kiruccanásunkat március 29-én tartottuk. Az ötven tagú csoport Torockóról indulva az Ordaskő oldalában egy könnyű, - a torockószentgyörgyi várhoz érkező - de annál látványosabb túrával kezdte a napot. A csapat virgoncabb része a 1250 m-es Ordaskő sziklás csúcsát is meghódította. A természetjárást csúcspálinka helyett most a szervező háziasszonyunk által sütött csörögével ünnepeltük. Ezután várt minket Enyeden Györfi Jenő borászunk kilenc fajta Erdély Hegyaljai testes, zamatos boraival és az általa készített marhalábszár pörkölttel.

* Honismereti túránkat április 5-én Szászkézden kezdtük, majd felsétáltunk az 563 m magasan álló parasztvár romjaihoz. Szászfehéregyháza Charles hercegnek, Kőhalom pedig az úniós pénzeknek köszönhetően vált igazi turisztikai látványossággá. Mindezeket meglátogatva, a Nagy Homoród melletti településekre esett a választásunk. Homoród, Kaca, Homoróddaróc szász erődített templomai után Homoródjánosfalva, Homoródszentpéter, Homoródszentpál unitárius templomai következtek. Hazafele még maradt annyi időnk, hogy a frissen restaurált bögözi templomot is megtekintsük.

 

(Kuszálik Anna)