Barangolj Velünk!

2015 november-december


* November 7.-én, kora reggel, sűrű ködben 32-en indultunk Maroshévízre, majd onnan a görgényi havasokban levő Kőgombákhoz. Hévízen kíváncsian mentünk el a mésztufa vízeséshez, ami sajnos a saját súlya alatt a tavasszal leomlott. A mi véleményünk az volt, hogy elég szépen helyrehozták, maga a vízesés még látványosabb is lett. A buszsofőrünknek köszönhetően a sípályák felső részén levő parkolótól indultunk, így nyertünk egy egyórás aszfalton való gyaloglást és 200 m szintkülönbséget. A kék sávot követve értünk a kőgombákhoz. Útközben a Kelemen Havasok vonulatát láthattuk, sajnos csak alig ismertük fel a párás levegő miatt. Hosszú fotózkodás után elfogyasztottuk az útravalónkat és ugyanazon az úton jöttünk vissza a buszhoz. A sípálya tetején levő vendélglőben lemostuk az út porát és visszaindultunk Vásárhelyre. (Vita Zoltán)

Kőgombáknál, Fotó: Vita Zoltán

* November 14.-én az Egyes-kő túrán 10 személy vett részt. Balánbányán hagytuk az autókat, majd innen hozzávetőleg két és fél óra gyaloglás után értük el az Egyes-kő menedékházat (1504m), ahol egy 10 ágyas szoba várt. Elszállásolás után az az Egyes-kőre (1608 m) kapaszkodtunk fel, majd a Nagy-Hagymas-csúcsot (1792) másztuk meg, aztán este a házigazda megvendégelt túróspuliszkával. Másnap nagyon ködös és szeles időben, a Kis-hagymás legmagasabb csúcsára az 1707 m-es Öcsém-tetőre másztunk fel, majd leereszkedünk az autókhoz, és hazaindultunk Marosvásárhelyre. (Dácz-Kovács László)

Csúcsfotó az Ecsém tetőn (1707m) Fotó: DKL

* November 15.-én “Föld körül az állatokkal” cím alatt gyerekeknek és felnőtteknek adatott meg a lehetőség, hogy elefántokkal, tigrisekkel és majmokkal találkozzanak a Marosvásárhelyi Állatkertben harmadik alkalommal megrendezett állatkerti napon. A résztvevők a találkozáson túl betekintést nyerhettek az állatok életébe, titkokat hallhattak és megismerhették az ott lakó fajokat. Ami még nagyon izgalmas volt: a saját kezükkel készíthettek meglepetéseket az állatkert lakóinak. "El sem tudjátok képzelni milyen érdekes, amikor a tigris a foghagyma szagú kartonpapírt szagolja - én pucoltam hozzá a foghagymát, vagy ahogy a kőszáli kecskék csemegéznek a zamatos szénából - a kemény munka meghozta gyümölcsét" Emellett a résztvevők utazhattak: jártak Indiában, találkozhattak igazi kalózokkal és teát ittak Japánban, követve Phileas Fogg útját a Föld körül. Kell-e ennél izgalmasabb nap? Igen! Jövőre. (Halmágyi Ildikó)

Állatkerti barangolás, Fotó: ...

* November 20.-án a marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában került sor a VI. EkeArt fényképkiállítás megnyitójára, valamint a kiállított képek díjazására. A beküldött képek következő kategóriákba kerültek kiállításra: természetjárás, honismeret-néprajz, élővilág a természetben és "a túratársa(i)m". A kiállítás célja: esztétikai élményt nyújtva érdeklődést kelteni természetes életterünk és kulturális örökségünk szépségei iránt. (Fazakas Róbert)

Díjátadás a fotóbienálé megnyitóján, Fotó: ...

* November 27.-én a Bod Péter Diakóniai központban telt ház várta a „Himalája Gyöngyszeme: Nepál” című vetített előadást, mellyel újrakezdtük azt a virtuális túrasorozatunkat melynek során havi rendszerességgel hegymászókat és világjárókat hívunk meg, hogy a túrázásra kedvezőtlenebb időszakban is érdekes programot biztosítsunk az érdeklődőknek. Ezen előadást A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat két tagja: Kollár Lajos és Mécs László tartották. Az előadásuk témája: a Himalája legszebb országának földrajzi, geológiai, vallási, művészeti arca az utazó hegymászó szemével (különös figyelemmel a közelmúlt eseményeire is) és a Dhaulagiri 8165 m (Himalája, Nepál), a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciók filmje a viharok hegyének megmászásáról – sok érdekes kalanddal, történettel, egy kis ázsiai történelemmel és Erőss Zsolt a legsikeresebb magyar hegymászó hangjával. (Fazakas Róbert)

Teltházas vetittés, Fotó: BBB

* December 5.-én Mikulás túrát szerveztünk az Istenszékére, melyen kilenc személy (ebből öt Mikulás) vett részt a 18,3 km-es, (900 m szint, 60 cm vastag hó), mondhatni nehéz túrán. A jó kedv, jó társaság és jó hangulat sem hiányzott. Aki jól érzi magát a természetben, megcsodálja és átérzi mindazt amit a hegy adhat. (Zrínyi István Miklós)

Mikulásjárás, Fotó: ...

* December 12.-én zajlott az évzáró buli a Week End telepi Tropikal vendéglőben. Nagyon kellemes, romantikus környezetben 42-en buliztunk. Köszönet azoknak, akik adakoztak a nyárádmenti gyerekeknek a karácsonyi adománygyűjtési akció keretén belül. Külön köszönet Ungváry Lóránt tagtársunknak aki a termet lefoglalta és ellátta az ezzel kapcsolatos szervezési feladatot. (Szilágyi Eszter)

Évzáró buli, Fotó: BBB

* December 20.-án a Székelykőre szervezett évzáró túránkon 41 Eke-tag és szimpatizáns vett részt. Szürke, ködös időben érkeztünk Torockóra, de nagy örömünkre egy jó órányi felfele gyaloglás után, a Nagy-Árok teteje közelében kb. 900 m tengerszint feletti magasságban alattunk maradt a vastag ködtakaró. A Székelykő csúcsainak megmászása és egy hosszabb napfürdőzés után Torockószentgyörgy irányába ereszkedtünk vissza a vastag ködbe, mely egész nap beborította a Torockói- és az Erdélyi-medencét is. Felejthetetlen élmények maradnak számunkra a sűrű ködből való kimászás a napsütötte sziklákra, a Székelykőt körülvevő vastag ködtakaróból kiemelkedő jól ismert hegycsúcsok látványa és a délutáni a vakító napsütésből való beereszkedés, a köd alatti hideg, sötét, nedves medencébe. Sötétedés előtt a túrába még belefért a torockószentgyörgyi vár sűrű ködben történő meglátogatása is. (Dósa László)

Csoportkép a Székelykőn, háttérben az Ordaskő, fotó: Vita Zoltán

B.Ú.É.K

 

(Összeállította és áttdolgozta: Kocsis Andris és Fazakas Róbert)