Barangolj Velünk!

2020 július-augusztus

Július 11-12-én Szilágyi Eszter szervezésében a Torockói-hegységben túráztunk. A korlátozó intézkedések miatt busz helyett öt autóval utaztunk Alsószolcsvára, ahonnan a Szolcsvai-búvópatak kifolyását kerestük fel, majd a Bedellőn tett túra során felmentünk a víznyelőhöz is, ahol a patak egy vízesést követően eltűnik a barlangban. Aznap délután megnéztük a Sipote-patak forrása alatti vízesést, majd elfoglaltuk szállásunkat Várfalván, az EKE-Várban. Másnap az esős idő ellenére sikerült végigjárnunk a Torockói-hegység északi részének egyik különlegességét, a Berkesi-szorost, meglátogatnunk a Csukás-tavat és vízesést, ahol a Tordai-hasadékot is kialakító Hesdát-patak lejut a hegyről és az Aranyos vidékének laposabb táján folytatja útját. Hazautazás előtt Várfalva nevezetességeivel ismerkedtünk, a Jósika kastéllyal és a műemlék Unitárius templommal.(Kocsis András)

Asz Csopkep

Csoportunk a Bedellőn. - Gál Emese fotója.

Asz Sipotefele

Útban a Sipote-vízesés felé. - Gál Emese fotója.

Hosszú idő után július 31.-augusztus 2. között újból az EKEMvh telkére látogattunk ki Jódtelepre (Ratosnya Maros bal partján elterülő, többségben magyarok lakta falurésze), telekgondozás, rendezés és csapatépítés céljából. Nehezen alakult, de a végére lelkes kis csapat gyűlt össze és sikerült a kitűzött munka nagy részét elvégezni. Lekaszáltuk a majdnem embermagasságú füvet, kivágtuk az elburjánzott bozótot, összetakarítottuk a lekaszált, lemetszett növényi szárakat. Emellett jutott idő szórakozni is, belefért a programba egy kis fürdőzés a Marosban, este tábortűzet raktunk, csevegtünk és ahogy általában a hasonló kiruccanásokon, az elmaradhatattan gulyás is elkészült. Megegyeztünk, hogy a közeljövőben még szervezünk hasonló kirándulásokat.(Ősz István-Béla)

Jt munkacsport

Munkatúrán Jódtelepen, az EKE telkén. - Kocsis András fotója.

Jt ebedszunet

Munka után finom a gulyás. - Basa Emese fotója.

Főleg a buszos túrák megvalósításának nehézségei, valamint a túratervben szereplő kirándulások elmaradásának következtében a nyár folyamán az EKE Marosvásárhely tagsága számos magántúrán vett részt, kisebb csoportokban. Ezen kiruccanások során voltak túráink a Radnai-havasokban, Kelemen-havasokban, Görgényi-havasokban, Bucsecsben, Királykőben, Fogarasi-havasokban és az Erdélyi-szigethegységben. (Kocsis András)

Verejték, izgalom, örömkönnyek a 14. alkalommal megszervezett Kárpáti Kalandversenyen

2020. augusztus 7. és 9. között a járvány ellenére az Outward Bound Románia és az EKE Marosvásárhely - a biztonsági protokollt betartva - sikeresen lebonyolította a már rendhagyóvá vált Kalandversenyt, idén a Szováta és a Bözödújfalusi-víztározó közötti szakaszon.

Évek óta óriási segítséget jelent az OB számára, hogy számíthat az EKE Marosvásárhely partnerségére a Kárpáti Kalandversenyen. Idén összesen tizenöt EKÉ-s vett részt a verseny előkészületeiben és lebonyolításában: segítettek az  útvonal egy szakaszának lejárásában, eszközök kölcsönzésében, illetve a verseny ideje alatt elvállalták a pontbírói feladatokat a siklódi nyeregben, Cséjén, Szolokmán, valamint a Bözödújfalusi-víztározó gátjánál. Külön elismerés illeti Böjthe-Beyer Barnát, akinek az útvonal gps trackje és a versenytérkép elkészítése köszönhető.

A szervezők elmondása szerint nagyon nagy kihívás és kaland volt számukra is ebben a bizonytalan helyzetben biztonságos és élménydús kalandversenyt szervezni. A járványhelyzet miatt a tizenegy bejelentkezett csapatból nyolc csapat állt a rajthoz augusztus 8-án, szombaton reggel 6 órakor. Ami idén újdonságnak számított, hogy csak hazai csapatok szerepeltek, illetve a verseny történetében először minden csapat befejezte a 30 órás szintidő előtt a túrázásból, tutajépítésből/evezésből, hegyikerékpározásból és rappelezésből álló 85 km-es távot.

Az elsőnek célba érő csapat a VSK SZÉKELYUDVARHELY volt (Imre Judit, Jére Levente, Kacsó Zoltán és Karamán Zsolt), akiknek rekordidő alatt, 13 óra 23 perc alatt sikerült teljesíteniük a versenytávot. Második díjban részesült a 7,5 m elnevezésű csapat (Bálint Hajnal Noémi, Butiurca Sándor, Gál Gergely Marosvásárhelyről és Mihály Péter Kézdivásárhelyről) 14 óra 53 perccel. Harmadiknak futott be a kolozsvári Făgetul Clujului – Valea Morii csapat 16 óra 50 perccel (Irina Coliban, Mihai Octavian Bogdan, Andrei Cătălin és Iurcu Dumitru). Óriási izgalomra adott okott a szervezők és a többi csapat körében, hogy az utolsó két befutó csapat mindössze 6 perccel a szintidő lejárta előtt ért át a célvonalon.

Voltak csapatok, akik számára a tájékozódás volt a legnehezebb, többször is eltévedtek, ezért mintegy 15 km-rel többet tettek meg az eredeti távnál. Volt olyan csapat is, ahol az egyik csapattagot már az első ellenőrző ponttól kezdődően izomgörcs kísért, de ennek ellenére sem adták fel a küzdelmet. Két csapat már a startvonalon eldöntötte, hogy nem vetélkedőként, hanem családi kalandként fogja megélni ezt a hétvégét, ezért segítve egymást végig együtt teljesítették a próbatételeket. Volt olyan csapat is, akik számára a tutajépítés és a tavon való átkelés okozta a legnagyobb kihívást: „Amikor egy helyben evezel, és úgy érzed hogy semmit nem haladsz, és még a tulsó partot sem látod... akkor van az a pont, amikor megtörsz. Nem tart ez az állapot sokáig, mert egy csapat része vagy, és nem engedik hogy feladd! Egész versenyidő alatt biztattuk egymást, így sikerült a III. helyen végeznünk.” – Irina Coliban a Făgetul Clujului – Valea Morii csapat tagja. Az ünnepélyes díjátadón, a rendezvény tetőpontján, a résztvevők és a szervezők szemtanúi lehettek egy lánykérésnek is, a kolozsvári csapat egyik férfitagja a 85 km-es együtt megtett táv után megkérte a barátnője kezét. Számukra egy új kaland kezdetét jelentette a Kárpáti Kalandverseny vége.

A szervezők jövőre különleges kiadással készülnek, hisz a 2001-ben útjára induló Kárpáti Kalandverseny 15. alkalommal kerül majd megrendezésre, a 20. születésnapját ünnepelve és szeretettel látják azokat a csapatokat, akiknek kedvük támad a jövő évi kalandhoz. (Kiss Emőke)

DSC 8253

Kárpáti Kalandverseny. - Márton Szilárd fotója.

DSC 7606

Kárpáti Kalandverseny. - Márton Szilárd fotója.

SZM 6961

Díjazás. - Márton Szilárd fotója.

 

Összeállította: Kocsis András