Barangolj Velünk!

2020 március - április

Március 7.-én szép időben zajlott az ötödik alkalommal megrendezett Both Károly Tájfutó Emlékverseny. Helyszíne a somostetői erdő Jedd felöli oldala volt, ahol a következő távokra lehetett jelentkezni: I. gyerek 1750 méteres táv, 45 méter szint, 9 ellenőrzőpont, II. nyílt 1750 méteres táv, 45 méter szint, 9 ellenőrzőpont, III. EKE 2800 méteres táv, 80 méter szint, 10 ellenőrzőpont, IV. technikás pálya 2500 méteres táv, 55 méter szint, 8 ellenőrzőpont. Minden versenyző a távnak megfelelő speciális térképet kapott és ajánlott volt az iránytű használata. A verseny, jellegének köszönhetően, népszerűsítő, ismeretterjesztő gyerekverseny. Nagyon sok fiatal vett részt a megmérettetésen, segítségképpen a gyerekek szülőkkel közösen is indulhattak. Szeretnénk, ha minél többen ráéreznénk a verseny szépségére, varázsára. Az előző évekhez hasonlóan az idén is az Orienter Sport Klub volt partnerünk a szervezésben. Nekik köszönhetjük a pályák kitűzését, az időmérés lebonyolítását és természetesen a szaktudás átadását is. (Pánczél Tibor)

PT Both Karoly emlekverseny 2020

Both Károly Tájfutó Emlékverseny  - Pánczél Tibor fotója

Március 7.-re volt tervezve felfedező túránk a Torockói-hegységbe. Felfedező, mivel számunkra ismeretlen túraútvonal volt, amelyről nagyon kevés információt sikerült gyűjtenünk. Erre a szombatra esőt jeleztek, s ez sajnos bejött. Induláskor szemerkélt, az Aranyos völgyén felfele zuhogott, de a Borrévi-szoroshoz érve már tisztult, végül a Torockói medencében ragyogó napsütés fogadott. Bedellő faluig buszoztunk. A falu bejáratánál levő kis parkban két világháborús ágyú fogadja az odaérkezőt. A falu felső végétől gyalog folytattuk utunkat a Köves-patak szurdokvölgyében, ahol két kis vízesés is található. Az ösvény a patakmeder oldalában kanyarog, helyenként meredekebb részekkel és végül kiér egy nagyon szép fennsíkra. A szurdokvölgyet kétoldalról csipkézett sziklafalak övezik, jobboldalt a Ragadozó-sziklák (kb. 1250 m), baloldalt a Köves-sziklák (kb 1170 m). Utunkat a fennsíkon a jobboldali gerinc felé folytattuk, ahol még hófoltok borították a talajt. A gerincen ebédszünetet tartottunk, aminek az eleredő havaseső és az erős szél vetett véget. Túránkat a sziklák mögötti sűrűben, vadcsapáson folytattuk, ahol meglehetősen kalandos ereszkedés után mind a húsz résztvevő épségben ért vissza a buszhoz. Túránkat a megígért borkóstoló követte Enyeden, a Kollégium alatti borpincében. (Frink György)

NJL Torockoi tura

Felfedező túra a Torockói-hegységben - Német J.Levente fotója

Március 14.-én, szombaton a meghírdetett Mária-út jelzésfestésen tervtúlteljesítés történt. A munkatúrán hét személyautóval harmincegyen (és egy kutya) vettünk részt. Mielőtt bárki a magas létszámon csodálkozna, pontosítsuk, hogy a hét autónyi ember kis csoportonként külön útszakaszokat fedett le. Így a tervezett Marosszentgyörgy – Jobbágyfalva szakaszon kívül a Jobbágyfalva – Sóvárad, valamint a Marosvásárhely – Marosszentgyörgy távokat is felújítottuk. Köszönet minden résztvevőnek, és a Tündér Ilona tulajdonosának, hogy megengedte a közös sütögetést vendégháza mellett. (Szilágyi Eszter)

Kakucs Zsolt Jelzesfestes

Jelzésfestés a Mária-zarándokúton - Kakucs Zsolt fotója

 

Összeállította Kocsis András.