Barangolj Velünk!

Erőss Zsolt előadássorozat

Erőss Zsolt előadássorozatAz Erdélyi Kárpát-Egyesület meghívására 2012. november 19–december 3. között ismét Erdélybe látogat Erőss Zsolt hegymászó, aki ezúttal az idei, Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat keretében szervezett Annapurna-expedícióról fog vetítéssel egybekötött bemutatót tartani.

Marosvásárhely: november 23., péntek, délután 6 óra: Bolyai Farkas Elméleti Líceum, díszterem • Bolyai utca 3.

A többi helyszínen az előadások du. 6 órakor kezdődnek, az alábbi beosztás szerint:

Read more ...

Munkálatok Várfalván

A hétvégén az Aranyos völgyében húzódó Várfalva településre utaztak az Erdélyi-Kárpát Egyesület marosvásárhleyi Osztályának (EKEMvh) tagjai. Itt fekszik az EKE vár, az EKE új központja.

Ennek felújításában, építésében vettek most részt tagjaink, folytatva az EKE osztályok kalálkáját. Szakszerű kezeket, tapasztalatot igénylő munkák (bútorzat-, kagyló-szerelés, gyümölcsfa-metszés) mellett bőven akadt egyébb teendő is (zuhanyzó-festés, csűrtakarítás, stb.). Ezek elvégzése után vacsorakészítésre, szórakozásra, majd másnap túrázásra is sor került, a célpont a Székelykő volt.

Köszönjük a munkát, építsük tovább az EKÉ-t!

Funtinel túra

E hétvégén (2012. november 3.) újra megszervezi az EKE Marosvásárhelyi Osztálya az őszi Funtinel (Kutas) túráját.

Túravezető Ferenczy István. (0740-370882).

Read more ...

előadás - Magyar kutatók a Föld legmagasabb vulkánján

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány 2012. január 23. és február 9. között állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíciót indított bolygónk legmagasabb vulkánjához, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányóhoz, amely Dél-Amerikában, Chile és Argentína határán található.
A háromfős expedíció különlegessége, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A kutatás nehézségét a kialudt vulkán környezetében uralkodó extrém viszonyok adták: rendkívüli szárazság és hideg.

Read more ...

VI.Teleki Samu emlék- és teljesítménytúra

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya 2012. szeptember 22.-én, VI. alkalommal rendezi meg a Teleki Samu emlék- és teljesítménytúrát.

A 60, 40 és 20 km-es távokon indított túrákon a Görgényi-havasok túraösvényeit járhatjuk be. A túrák Görgényüvegcsűrről indulnak és ugyanide érkeznek vissza.

Akik a 23-át is velünk szeretnék tölteni azokkal a Teleki Samu nevéhez fűződő kastélyokat, emlékhelyeket látogatjuk meg.

Read more ...