Barangolj Velünk!

A Páring gerincén elszálló lélek emlékére

Fazakas RobertTúratársai, rokonai, barátai és tisztelői napok óta magukkal vonszolják az ólomsúlyú kérdést:
Miért kellett megtörténnie annak, hogy élete delén, június derekán fagyhalált haljon a hegyek egyik marosvásárhelyi szerelmese?

Sok a kérdés, még több a feltételes mód. A Fennvalóval mégsem perlekedhet, és a természet legyőzhetetlenségével is tisztában van minden természetbarát. Több tényező szerencsétlen és váratlan egybeesése okozta a tragédiát, amiből legfeljebb tanulni lehet.
Fazakas Robi földi távozását gyászolva, legyen ajándék számunkra a hegyek meghódítására és tiszteletére alapozó életvitele, a természet szeretete.
És vigasztalódjunk azáltal, hogy lelke kedvenc erdélyi hegye, a Páring szent magasságában lebeg immár!

Látogatás Nagybányára és túra a Kakastaréjra

Június 24-25-i hétvégén Nagybányára és a Kakastaréjra szervezünk túrát.

Indulás reggel 7-kor a Bolgárok teréről június 24-én szombaton.
Útvonal: Marosvásárhely - Régen - Bethlen - Nagybánya, visszafele ugyanaz.

1. nap - szombat: a déli órákban érkezünk Nagybányára, ahol helyi vezető mutatja meg a város érdekességeit, köztük az Ásványmúzeumot.

Read more ...

Páring túra

Június 16 -18 között újra 3 napos magashegyi túrát szervezünk a Páring hegységben. a következő program szerint:

I. Nap: Mizsa menedékház – Nagy Mizsa-völgye – Száraz Kürzsa-katlan (6Km, +1100m, 6-7h nagy zsákokkal), táborverés (kb. 2000m-es szinten), ellazító túra a Mizsa tóhoz. Opcionális mászás a Kürzsa-csúcsra (2400m) a Kürzsa-élen keresztűl (kétkezes mászást igénylő, kitett gerincél, minkét oldalt több 100 méter mély szakadekkal, tériszonyosoknak nem ajánlott)
II. Nagyzsákos túra a Páring főgerincén: Kürzsa-cs. – Nagy-Páring cs. (2519m) – Gruiu cs. – Ieșul-Pâclișa gerinc – Ghereșu-nyereg (11 Km, +/-1000m), táborverés (2100 m-en), opcionális ellazító túra a Ghereșu tóhoz.
III. Câlcescu-tó (természetvédelmi terület) – Lotru-völgye – Ștefanu-híd (9,5 Km, +200/-900m, nagy zsákokkal kb. 5-6h)

* A meghirdetett program nagyon kedvezőtlen időjárás esetében elmarad.

Read more ...

Ezer km a Mária úton - zarándoklat futva és tekerve

2017.05.11___Bogya_Zoltan_eloadas.jpgVonz a táj, a természet, az út. Az ember természetéhez tartozik, hogy menjen valamerre. Megtenni ezer km-t ma már banális dolog repülővel, autóval már érdekes utazás, bringával már igazi kihívás, gyalog lehetelennek tűnik. A levegőt átszelni akadálytalanul 2 óra alatt unalmas, az aszfaltsávot nézni magad elött, a táblákat vagy a GPS hangját figyelni 16 órán át fárasztó. De 16 napot tekerni vagy 16 napot futni, érezve a földet a talpad alatt, tartani az irányt miközben kerülgeted a természet és az ember alkotta akadályokat, jelen lenni minden pillanatban, pont ott ahol vagy, az már izgalmas feladat. Utazni jó, túrázni mégjobb, de úgy haladni az úton, hogy tudod: minden pillanatban feladatot teljesítesz, üzenetet viszel valahova, bizonyítod hogy lehet, ez kimondottan varázslatos. Megtenni az első lépést, hátrahagyni a félelmet, bizonytalanságot, kényelmet és lustaságot, ez az igazi kaland. Nyugodtan menni, mert valaki vigyáz rád, mindig úgy ahogy szükséged van, és irányít oda ahova jutnod kell, akkor mikor annak ideje van, ez a boldogság amiért érdemes elindulni.

Read more ...

Barlangtúra a Bihar-hegységben

Az idei kétnapos barlangtúránk keretén belül a Bihar-hegységben az Ordancusa és az Alsógirda völgyeit járjuk be és azok környékén található gyönyörű barlangokat látogatjuk meg: (aranyosfői jégbarlang, vértopi barlang, Nagy és Kiscsűr barlangok, Tauz karsztforrás, stb)
Időpont: Május 20-21 (A meghirdetett program nagyon kedvezőtlen időjárás esetében elmarad)

Read more ...

Túra a Nagy-Mező-havasra

Május 6-án újra megszervezzük az egynapos túrát a Görgényi-havasok legmagasabb pontjára, az 1777 méter magas Nagy-Mező-havas csúcsra.
Valószínűleg kifogástalan időben lesz részünk, és az útvonalban is lesz változás a tavalyihoz képest.

Indulás: május 6-án, szombaton reggel 7-kor a Bolgár térről (Panov) autóbusszal.
Útvonal: Szováta, Sebes-patak völgye, Mező-havas, Bucsin-tető. Innen autóbusszal vissza Marosvásárhelyre.
Útvonal hossza: kb. 16-18 km.
Minősítés: közepes nehézségű hegyi túra
Ajánlott felszerelés: túrabakancs, esőkabát, megfelelő öltözet szél és hideg ellen, egynapi élelem, ivóvíz.

Jelentkezési határidő: május 4, csütörtök, 17 óra.
Jelentkezni Molnár Balázsnál, mbalazs2(kukac)yahoo.com, 0764556770.

 Barangolj velünk!