Barangolj Velünk!

2012.02.03 - Krónika - Szeptemberben szentelnék fel a Mária-út erdélyi szakaszát

A tervek szerint a Mária-út erdélyi szakaszát szeptemberben Erdő Péter bíboros, Esztergom érseke szenteli fel.

Módosítani kell a turisztikai törvényt ahhoz, hogy zarándokszállások működhessenek Romániában. Édler András sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő vállalta, hogy kezdeményezi a törvénymódosítást, ezzel is segítve a tervezett Mária-út partiumi és erdélyi szakaszának szervezését. Elmondta, a zarándokszállásokon spártai körülményeket biztosítanak az alvásra és a tisztálkodásra, így nem felelnek meg a jelenlegi törvényes elvárásoknak, ezért kell megteremteni a jogi keretet a működtetésükre, magyarázta a politikus.

Ezeket a szállásokat csak a zarándokútlevéllel rendelkezők vehetik igénybe, ingyenesek, vagy lényegesen olcsóbbak, mint a többi vendégfogadó, így más adókulcsot is kellene alkalmazni esetükben, vélte a politikus. Édler András elmondta, azért kapcsolódott be a Mária-út partiumi és erdélyi szakaszának a szervezésébe, mert néhány évvel ezelőtt végigjárta a spanyolországi El Camino zarándokutat, és az ott szerzett tapasztalatait is hasznosítani tudja. A képviselő szerint a spanyolországi példa is azt mutatja, hogy egy ilyen projekt nemcsak a térség kultúrájának, szellemiségének népszerűsítését teszi lehetővé, hanem gazdasági potenciált is jelent azoknak a településeknek, amelyeken a zarándokút áthalad: szállást, étkezést kell biztosítani az utazóknak, emléktárgyakat lehet árulni.

Molnár Sándor, a Mária-út székelyföldi koordinátora, a Hargita Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa a Krónikának elmondta, figyelembe lehet venni a spanyolországi zarándokszállásokra vonatkozó törvénykezést. A cél az, hogy a szerényebb igényű csoportok, zarándokok tömegszállásokon, például kultúrházakban, sporttermekben, iskolákban, egyházi ingatlanokban törvényes keretek között megszállhassanak. Ez a fajta turizmus évszázadok óta létezik, de Romániában nincs megfelelő törvényi kerete, magyarázta Molnár Sándor, hangsúlyozva, hogy a forgalmasabb kegyhelyek körül, például a moldovai kolostorok mellett, de Csíksomlyón is létrejöttek különböző szintű szálláshelyek, de a nagyobb és szegényebb csoportok gyakran templomokban, fák alatt szállnak meg.

A Mária-út építését a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium hagyta jóvá, a kiépítés érdekében együttműködést, írt alá az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE), a Caritas és a Magyarországi Mária-út Egyesület. A partnerekhez a Hargita Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás is csatlakozott. A gyakorlati kivitelezésnél összefogtak az önkormányzatok, közbirtokosságok, egyházak, ifjúsági szervezetek, cserkészek, vállalkozók. A romániai szakaszból eddig mintegy 150 kilométert festettek ki, holott csak a három székely megyében közel 800 kilométert járhatnak be majd a zarándokok. Molnár Sándor elmondta, télen nem tudnak a terepen dolgozni, ezért ilyenkor a papírmunka zajlik.

A tervek szerint a Mária-út erdélyi szakaszát szeptemberben Erdő Péter bíboros, Esztergom érseke szenteli fel. A koordinátor kifejtette, a zarándokutat első körben hazai szinten „járatnák be”, és miután kipróbálták, elkezdik majd külföldön is népszerűsíteni. A projektfelelős szerint a Mária-út tartalmi feltöltése is elkezdődött, hiszen a tavalyi csíksomlyói búcsúra már húsz „Mária-utas” zarándok érkezett Budapestről és más magyarországi településről, gyalogosan.

Őket több önkéntes elkísérte, sokan 40 nap alatt 900 kilométert gyalogoltak, egy zarándok pedig 64 nap alatt 958 kilométer megtétele után érkezett Zérc–Veszprém–Máriapócs érintésével a székelyföldi kegyhelyre. A lengyelországi Czestochowa és az ausztriai Mariazell irányába is szerveznek majd zarándokutakat, ilyen jellegű kerékpáros zarándoklatot szervez idén a Gyulafehérvári Caritas, a Csíksomlyóról induló csapat július 6–23. között Máriapócson és Budapesten áthaladva éri el Marizellt.

Másfélezer kilométer 60 nap alatt

A Mária-út Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy 1400 kilométeres távon, gyalogosan 60 nap alatt járható be. A tervek szerint az utat vagy annak kisebb szakaszait csoportosan és egyénileg, gyalog vagy kerékpárral lehet majd végigjárni. Az úton jelzések, táblák vezetik végig a zarándokot, térképes kalauz készül, amely szálláshelyeket is ajánl. A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonalat is terveznek, ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki.

Szerző: Bíró Blanka

megjelent: www.kronika.ro