Barangolj Velünk!

2012.05.03. - Tündérkert – Az EKE célja Istenszéke épségének megőrzése

 

Istenszéke a Kelemen-havasok a Keleti-Kárpátok belső, vulkanikus vonulatának legmagasabb hegysége. Ennek a legnyugatibb része az 1380 méter magas Istenszéke, amely a Maros jobb partján a határszélre nyúló havasok aljában fekszik, uralva a disznajói medencét.

Az Istenszéke nem más mint egy andezit sziklákkal körülvett havasi tisztás.Bárhonnan is nézzük, keletről vagy nyugatról, mint egy hatalmas szék magasodik a környező táj fölé, innen kapta nevét is. Nyugati és keleti oldalát merőleges sziklafalak övezik. Az ide látogató turista merész kaptatókon jut a magasba, mialatt a szebbnél-szebb lávafolyásokban gyönyörködhet. Ahol a bükkerdő megszűnik, ott nagyszerű kilátás nyílik a Kelemen havasok keleti felére, illetve a szemben levő Görgényi havasokra. Fenn a tetőn olyan az Istenszéke mint egy sík lap amelyet fenyőerdő vesz körül, közepén pedig forrás buzog, kristálytiszta vizet ontva.

Az Istenszéke megközelítésére legalkalmasabb kiindulópont Dédabisztra (Bistra Muresului) település, ezt elhagyva Galónya felé, rögtön a település névtábla mögött kezdődik a kék sávú turistaösvény. Az 1381 m magas szirtre vezető turistaút szintkülönbsége 890 m, az út megtétele közepes turista tempóban kb. 7-8 órát vesz igénybe. (Ebből felmenet 3-3,5 óra, lejövet 2,5-3 óra és pihenés a tetőn 1-1,5 óra.) A közepesen nehéz túra jutalma a rendkívüli kilátást nyújtó Istenszéke csúcs.

A környék történelmi, és irodalmi színtérrel is tarkított, hisz itt játszódik Wass Albert talán legszebb regénye a „Funtineli boszorkány".

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) marosvásárhelyi osztálya 2012. márciusában védnökségbe vette az istenszéke természetvédelmi területet. Dusa László, a marosvásárhelyi osztály elnöke szerint régi vágyuk valósult meg ezzel.
 

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro, Tündérkert / utazzerdelybe.hu