Barangolj Velünk!

EKE Vándortábor, 2009

2009-02-22 18:45:53

EKE Vándortábor, 2009

Az EKE XVIII. Vándortáborát az Erdélyi Kárpát Egyesület ‘91 Nagyvárad - Bihar szervezi meg július 28. és augusztus 2. között. A helyszín, Nagyváradtól 70 kilométerre, délkeletre, a Belényesi medencében lesz, a Béli hegység lábainál, Várasfenes település határában, a Fenes patak festői völgyében. A táborhely felett erdők sűrűjében rejtőzködnek a Béla vár romjai.

A tábort Várasfenes lakosainak segítségével és támogatásával szervezzük meg.

A tábor különlegessége, hogy három hegység határában szervezzük, így mind a három hegységet bevonjuk a túraprogramokba. Ez a három hegység a Királyerdő-, a Bihar- és a Béli hegység. Három napon át napi 16 - 18 túraprogrammal állunk majd a résztvevők rendelkezésére. Ezen kívül szeretnénk külön gyerek túraprogramokat indítani.

Szeretettel várunk Vándortáborunkba minden bakancsos természetjárót!

EKE Vándortábor, 2009 EKE Vándortábor, 2009 EKE Vándortábor, 2009 EKE Vándortábor, 2009

Kézikönyv és fotóalbum

2009-03-01 16:03:58

Kézikönyv és fotóalbum

A Nyugati-szigethegység csodálatos élővilága címmel megjelent az EKE 91 Nagyvárad - Bihar első kötete a Prolog Kiadó gondozásában, a Bihar Megyei Tanács támogatásával. A tudományos igénnyel szerkesztett-írt kötet, az Erdélyi-szigethegység élővilágába nyújt bepillantást, különös tekintettel a ritka és különleges, növény- és állatfajokra. Az igényes nyomdai kiállítású könyv két részből áll: az elején Venczel Márton biológus magyar és román nyelvű összefoglalója olvasható, majd több mint száz oldalon át szebbnél szebb fotók illusztrálják a bemutatott régió gazdag élővilágát, kies tájait. A művészi igényű fényképeket dr. Venczel Márton és Sófalvi István fotóművész készítette.

Kézikönyv és fotóalbum Kézikönyv és fotóalbum Kézikönyv és fotóalbum Kézikönyv és fotóalbum

Túratárs kereső

2009-03-17 00:17:31

Túratárs kereső

Hints Miklós hirdetése:


Gyere velem Tadzsikizstánba! Időpont: aug 11.-28. között.


Cél: ötezres csúcs a Fann hagységben, országjárás Üzbegisztánban és Tadzsikizstánban. Repülőjegy jelenleg Budapest-Taskent vonalon 500 Euro.  Csökkent kényelem. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Túratárs kereső Túratárs kereső Túratárs kereső Túratárs kereső

A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK 17 ÉVES ÉVFORDULÓJA

2009-04-09 16:30:30

A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK  17 ÉVES ÉVFORDULÓJA

Helyszín, időpont: Csipkés tábor, Zabola községtől 1,7 km-re, 2009. május 15-17.


Elérhetőség: - 404-es (Sepsiszentgyörgy-Bereck) vasútvonalon

- 7 km északra Kovászna-, 14 km délre Kézdivásárhely irányából

műúton.


Szállás: - Kempingházakban - 100 férőhely: 4 - 5 fős házikókban.

- Saját sátorban - a tábor füves focipályályán.


Megjegyzések:


- Ellátás csakis 30 főt meghaladó csoport esetén!

- Az étkezést nem befizető résztvevők saját maguk gondoskodnak az ellátásról. Rendelkezésükre áll a tábor előtti 2 tűzhely (tüzifa nincs biztosítva).

- A tábor bejáratával szemben nyitva lesz egy kisbolt.




Program:


2009. május 15 - Péntek


12 - 19h - a vendégek jelentkezése, fogadása és eligazítása a tábor titkárságán

- táborverés, elszállásolás

- jelentkezés a túrákra, programokra

- halászverseny kezdete a zabolai tavaknál

19.00 - vacsora (befizetőknek) és tábornyitó ünnepség

20.00 - vetítés


2009. május 16 - Szombat


05.30 - ébresztő, reggeli, indulás a Lakóca túrára

06.00 - reggeli

08.00 - a könnyebb túrák indítása

20.00 - közös tokányolás

21.00 - táncmulatság és énekverseny

22.00 - tábortűz, buli hajnalig


2009. május 17 - Vasárnap


08.00 - ébresztő

09.00 - reggeli

- halászverseny zárása

10.00 - zabolai református templom és a csángó múzeum meglátogatása

12.00 - táborzáró ünnepség, oklevelek kiosztása

13.00 - sátorbontás és kijelentkezés a házikókból

árak:


Benevezési díj:

10 lej EKE tagnak

20 lej nem EKE tagnak

Benevezés ellátással:

30 lej EKE tagnak

40 lej nem EKE tagnak

Benevezés ellátással 4-5 fős kempingházban:

80 lej EKE tagnak

90 lej nem EKE tagnak




Mit tartalmaz a:



- Benevezési díj: sátorozási engedélyt per fő, wc és fürdőépület használatát, szombat este ingyen tokány, programfüzetet a túrák, programok leírásával, túravezetést, részvételt minden programon ahol nem kell fizetni.


- Benevezés ellátással, sátorban: sátorozási engedélyt per fő, wc és fürdőépület használatát, programfüzetet a túrák, programok leírásával ,szombat este ingyen tokány, túravezetést, részvételt minden programon ahol nem kell fizetni, háromszori ellátást.


- Benevezés ellátással 4-5 fős kempingházban: szállás 4 ill. 5 fős kempingházakban, wc és fürdőépület használatát, programfüzetet a túrák, programok leírásával ,szombat este ingyen tokány, túravezetést, részvételt minden programon ahol nem kell fizetni, háromszori ellátást.


Jelentkezési határidő: 2009. május 8.


érdeklődni, iratkozni az alábbi címeken:

Kiss András: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Tel: 0744-278274, 0722-300661.

Gáspár László Zsolt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Tel: 0745-058179.



MINDENKIT SZERETETTEL VáRUNK !!!

A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK  17 ÉVES ÉVFORDULÓJA A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK  17 ÉVES ÉVFORDULÓJA A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK  17 ÉVES ÉVFORDULÓJA A HÁROMSZÉKI EKE ALAKULÁSÁNAK 117-, ÚJRAALAKULÁSÁNAK  17 ÉVES ÉVFORDULÓJA

EKE-napi pályázat gyerekeknek

2009-04-21 13:51:31

EKE-napi pályázat gyerekeknek

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület pályázatot hirdet az EKE-nap alkalmából iskolások számára, kirándulással kapcsolatos, fényképekkel vagy színes rajzokkal illusztrált élménybeszámolót várva a pályázat résztvevőitől.


1891. május 12-én kezdte el tevékenységét az Erdélyi Kárpát-Egyesület, a turistaság népszerűsítését, a természeti értékek óvását és ismertetését, a hagyományok ápolását tűzve zászlajára. Az egyesület születésének évfordulóján kerül megrendezésre az EKE-nap Erdély-szinten a helyi EKE-osztályok szervezésében, országos szinten pedig május 15-16-án a Bihar megyei Várasfenesen ünnepelnek az EKE tagjai.

A természet szeretete, csodáinak felfedezése vár a gyerekekre is, akiket arra kérünk, hogy ezekből a csodákból mutassanak be néhányat a felnőtt olvasóknak is az Erdélyi Gyopár hasábjain, túrákon, kirándulásokon szerzett élményeik leírásával.

Két korcsoportban várjuk jelentkezéseteket (I-IV. és V-VIII. osztályosok). A beküldött írások terjedelme: 2 kézzel írott oldal vagy 8000 betűjeles gépelt szöveg (helyközökkel együtt). A számítógépen megírt élménybeszámolókat kérjük e-mail-ben beküldeni.

Fontos tudnotok, hogy az alkotások (túraleírások és rajzok/fényképek) elkészítésében nem vehetitek igénybe mások segítségét.


Beküldési határidő (postai bélyegző dátuma): 2009. május 12.

Postacím: S.C.A., 400750 Cluj, O.P. 1., C. P. 41.

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A borítékon, illetve a levél tárgyaként kérjük feltüntetni: EKE-napi pályázat, külön lapra kérjük felírni a beküldő nevét, életkorát, postacímét, fénykép közlésekor rövid leírást arról, hogy hol készült, rajz esetén pedig azt, hogy mit ábrázol.

A beküldött pályamunkák legjavát kéthavonta megjelenő folyóiratunk, az Erdélyi Gyopár júniusi lapszáma közli majd, a díjazásról is e lap hasábjain értesülhetnek az érintettek.


Díjak:

Mindkét korcsoportban az I. díj egyéves előfizetés az Erdélyi Gyopárra, valamint az EKE Vándortáborában való ingyenes részvétel az egész család számára (testvérek és szülők);

II. díj: egyéves előfizetés az Erdélyi Gyopárra és kétszemélyes belépő a brassói kalandparkba;

III. díj: egyéves előfizetés az Erdélyi Gyopárra és a Magyarországon megjelenő Turista Magazinra.

EKE-napi pályázat gyerekeknek EKE-napi pályázat gyerekeknek EKE-napi pályázat gyerekeknek EKE-napi pályázat gyerekeknek

Emléktábla avató

2009-04-22 12:10:31

Emléktábla avató

Temesváron, a Piarista Gimnázium diákja volt Dr. Déchy Mór (1851 - 1917) a jeles földrajzi felfedező, a Kaukázus hegység kutatója, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Magyar Földrajzi Társaság és számos más nemzetközi földrajzi társaság tagja. A teljesség igénye nélkül, ennyi áll három nyelven (magyarul, románul és németül) megírva azokon az emléktáblákon, melyeket a Bánsági Kárpát Egyesület helyezett el a “Gerhardinum” Római-Katolikus Líceum egyik belső falán, szemközt a piarista emlékszobával.


Az ünnepélyes avatásra április 29-én, szerda délután 5 órakor kerül sor. Minden érdeklődőt szívesen látunk.

Emléktábla avató Emléktábla avató Emléktábla avató Emléktábla avató