Barangolj Velünk!

Az Alpok szerelmese-vetítés

Az Alpok szerelmese-vetítésKedves Annamária, az Erdélyi Kárpát Egyesület tagja vetítést tart "Az Alpok szerelmese" címmel. A több száz fotó féléves veronai egyetemi csereprogram ideje alatt készült - olasz, osztrák, francia es svájci Alpok, valamint Mont Blanc-beli élményeiről.

Helyszín: Bolyai Farkas Líceum díszterme,
Szept. 28-án, szerdán 18 órától.

EKE Art

EKE ArtAz Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya októberben fotókiállítást szervez EKE tagok számára.

A kiállítás célja: esztétikai élményt nyújtva érdeklődést kelteni a természeti szépségek, népi alkotások iránt.

A kiállítás témái: táj, élővilág, természetjárás, honismeret, néprajz.

Minden EKE osztály vagy társszervezet 25 képet küldhet be. A korlátozott számú felvételek célja, hogy minden EKE osztály szigorú előválogatás után küldje az általa művészi értékűnek ítélt felvételeket. A képsor is megengedett. Egy sorozat maximum négy felvételből állhat, ami egy képnek számít. Indokolt esetben a zsűri fenntartja a jogot a sorozat megbontására.

Read more ...

Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom

Túra Szeptember 15-23. Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom
Barátosi-hágó " Kommandó (Kárpát-kanyar) gerinctúra.
Csukás-hegység " Bodzai-havasok
(Táv: 110 km, 6 túranap)
Utazás: 15-én (csütörtökön) a Keleti-pu.-ról 18:10-kor induló ISTER nemzetközi vonattal Brassóig, majd autóbusszal a Barátosi-hágóig. Kommandóból vissza szintén autóbusszal Brassóba, és vonattal haza. A kedvezményes vonatjegy ára: kb. 11 700-Ft (retúr) + helyjegy.
Felszerelés: egy hetes magashegyi vándorláshoz szükséges és szokásos felszerelés, ennivaló egy hétre, eü. csomag, víz- és szélálló ruházat, meleg ruha, stb.
Az útvonal: Barátosi-hágó (1272 m) " Csukás-csúcs (1954 m) " Déli Tátár-hágó (1078 m) " Nagy-Tatár (1476 m) " Bodzai-szoros " Nagy Bászka-szoros " Pintyillő (1773 m) " Csihányos (1602 m) " Delusor-hágó (1200 m) " Kommandó (1040 m)
A Kárpátoknak ezt a kies vidékét " a Csukás kivételével " nagyon kevesen járják, vadregényes útszakasz, hatalmas erdőségekkel.
Jelentkezési határidő: szeptember 9.
Túravezető: Vámos László

Túra Túra

Marosvásárhelyi EKE a Szénafesztiválon

Marosvásárhelyi EKE a SzénafesztiválonAugusztus 26-28 között Verespatakon a második alkalommal megrendezett Széna Fesztiválon jelen volt a Marosvásárhelyi EKE a mászófallal.
Több környezetvédelmi szervezet által megalakított Mentsétek Meg Verespatakot Egyesület mint fő szervező, a fesztiválnak egy közvetítő szerepet szánt: felhívni a figyelmet az ott kialakult helyzetre, a vidék gazdasági védelmére és fejlesztésére. A fesztivál gerincét a szabadtéri koncertek jelentették. Más szabadidős programok között szerepelt a széna-jumping, mesterséges mászó fal, grafiti- és plakátkiállítások, illetve versenyek, helyi termékek vásárral egybekötött bemutatása, falulátogatás idegenvezetővel. A szép időnek köszönhetően lenyűgöző volt a környező táj szépsége és a kontraszt látványa a felszíni bányákkal.
Bővebb információ a www.fanfest.rowww.fanfest.ro címen.

Marosvásárhelyi EKE a Szénafesztiválon

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2005/4-es száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2005/4-es számaAmint az már szokásossá vált, az ERDÉLYI GYOPÁR szerkesztősége előbbre hozta a 4-es lapszám megjelenési dátumát, így már a XIV. EKE Vándortáborra, augusztus 1-re elkészült az Erdélyi Kárpát-Egyesület folyóirata.

A legfrissebb lapszámból:
* Rododendron-túra a Radnai-havasokban
* Az Ompoly-völgyétől a Havasgáldi (Intregáldi)-szorosig
* Erdély útikönyv
* Utazás az Al-Duna mentén a Vaskaputól Ómoldováig
* Papp Simon visszatér Kapnikbányára
* Természetvédelem a Gutinon: a Kakastaréj Természetvédelmi Terület
* Vadvízi evezés a Sebes-Körösön
* A Küküllő vidék középkori emlékei
* 130 éves a szovátai Medve-tó
A folyóirat az erdélyigyopáThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen rendelhető meg.