Barangolj Velünk!

Erőss Zsolt Marosvásárhelyen

Erőss Zsolt előadás, Marosvásárhely 2012Az Erdélyi Kárpát-Egyesület meghívására 2012. november 23-án Erdélyi kőrútja alkalmából városunkba látogatott Erőss Zsolt hegymászó.
Déli 1 órakor 310 diák hallgatta nagy érdeklődéssel a legeredményesebb magyar hegymászót a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében zajló rendhagyó földrajzórán. Az óra végén sok felnőttes és érdekes kérdést tettek fel a diákok, majd legvégül vas tapssal jutalmazták az előadót.
Az esti előadáskor is teljesen megtelt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum díszterme 300 érdeklődővel.
Ezúttal a 2012-es Annapurna-expedíció sajnálatos tragikus kimenetele miatt mérsékelt tapssal zárult az előadás. Kérdések sorozata, majd hosszas naptár és könyv dedikálás következett.

Retyezát: a jégárak regéje – könyvbemutató és vetítés Marosvásárhelyen

Szeretettel hívnak minden túrakedvelőt Székely Árpád – RETYEZÁT: a jégárak regéje című könyvének marosvásárhelyi bemutatójára.
Az élménybeszámolóval és vetítéssel egybekötött előadásra 2012. november 17.-én, szombaton 14 órától kerül sor a XVIII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében a Nemzeti Színház 1. számú próbatermében.
A könyvet Balás Árpád földrajztanár méltatja.

Read more ...

Erőss Zsolt előadássorozat

Erőss Zsolt előadássorozatAz Erdélyi Kárpát-Egyesület meghívására 2012. november 19–december 3. között ismét Erdélybe látogat Erőss Zsolt hegymászó, aki ezúttal az idei, Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat keretében szervezett Annapurna-expedícióról fog vetítéssel egybekötött bemutatót tartani.

Marosvásárhely: november 23., péntek, délután 6 óra: Bolyai Farkas Elméleti Líceum, díszterem • Bolyai utca 3.

A többi helyszínen az előadások du. 6 órakor kezdődnek, az alábbi beosztás szerint:

Read more ...

Munkálatok Várfalván

A hétvégén az Aranyos völgyében húzódó Várfalva településre utaztak az Erdélyi-Kárpát Egyesület marosvásárhleyi Osztályának (EKEMvh) tagjai. Itt fekszik az EKE vár, az EKE új központja.

Ennek felújításában, építésében vettek most részt tagjaink, folytatva az EKE osztályok kalálkáját. Szakszerű kezeket, tapasztalatot igénylő munkák (bútorzat-, kagyló-szerelés, gyümölcsfa-metszés) mellett bőven akadt egyébb teendő is (zuhanyzó-festés, csűrtakarítás, stb.). Ezek elvégzése után vacsorakészítésre, szórakozásra, majd másnap túrázásra is sor került, a célpont a Székelykő volt.

Köszönjük a munkát, építsük tovább az EKÉ-t!

Funtinel túra

E hétvégén (2012. november 3.) újra megszervezi az EKE Marosvásárhelyi Osztálya az őszi Funtinel (Kutas) túráját.

Túravezető Ferenczy István. (0740-370882).

Read more ...

előadás - Magyar kutatók a Föld legmagasabb vulkánján

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány 2012. január 23. és február 9. között állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíciót indított bolygónk legmagasabb vulkánjához, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányóhoz, amely Dél-Amerikában, Chile és Argentína határán található.
A háromfős expedíció különlegessége, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A kutatás nehézségét a kialudt vulkán környezetében uralkodó extrém viszonyok adták: rendkívüli szárazság és hideg.

Read more ...