Barangolj Velünk!

Csalogató a XXVIII. EKE Vándortáborba

Kedves Természetjáró Barátaink!

XXVIII. VándortáborÖrömmel hívunk benneteket Szovátára, az EKE XXVIII. Országos Vándortáborába, amelyet a marosvásárhelyi EKE szervez. Az újabb találkozásnak az Outward Bound Ifjúsági Központ és szomszédsága, a csendes Sebes-patak völgye ad otthont.

Változatos túrakínálatunkból reméljük, korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a kedvére valót. Ha nehezebb, gyalogos túrára vágysz, a Kelemen-havasokbeli gerinctúrát javasoljuk, valamint a Görgényi-havasokbeli Nagy-Mező-havast. Ha az előbbieknél könnyebb utakat szeretnél, ajánljuk az Istenszékét, a Répás-mezőt és a Verőfényt. Ha a világháborús emlékhelyek érdekelnek, várunk hadtörténeti túránkra, a Bekecsre. Hajdani várak romjait keressük a vármezői Várhegyen, a Nyárádremete feletti Vityál váránál, kincseket kutatva tündérek nyomába eredünk Rapsónné és Firtos várához, gyere velünk! Ha pedig lelki feltöltődést szeretnél, részt vehetsz zarándoklatunkon, mely a Siklód-kőre vezető Mária Úton visz majd végig. Ha a Sóvidék nevezetességeire lennél kíváncsi, hívunk a szovátai sós tavak körútjára, a parajdi sóbányába és a Só-szorosba.

Read more ...

XII. Teleki Teljesítménytúra

TTT 2018 csoportképGörgényüvegcsűrön, szeptember 22-én került megrendezésre a XII. Teleki Teljesítménytúra, amin részben a gyönyörű időnek is köszönhetően több, mint 250 személy vett részt. A hagyományos túrázó (40 km, 20 km, 10 km) kategória mellett idén indítottunk először terepszaladó kategóriát is, 20 és 10 km-es távokon. A terepbiciklis kategória kimondottan nagy népszerűségnek örvendett, hisz egyre többen kedvelik meg a természetjárás e formáját. 55 km-en kellett tekerjenek a résztvevők a Görgényi-havasok mesés tájain.  A gyalogos túrára elhoztak egy alig egyéves babát is, viszont aki valóban végigjárta a szakaszt, az az 5 éves Horváth Keve. A legtöbb tavaszt megérő résztvevő a 77 éves görgényszentimrei Gherghel Mihai volt, ő a 10 km-es távot szaladta le. A rövidebb távon egy gyerekcsapat (51 fő) is részt vett marosvásárhelyi iskolákból, tanáraik által elkísérve. A verseny napján egy autóbuszt is indítottunk résztvevőkkel Marosvásárhelyről, amire sok jelentkező volt.

Read more ...

Tekerj, szaladj vagy gyalogolj velünk a Görgényi-havasokban!

Közeledik a Marosvásárhelyi EKE által szervezett Teleki Teljesítménytúra XII. kiadása, melynek kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. A szeptember 22-én megrendezésre kerülő verseny egyaránt szól minden természetszerető érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz. A résztvevők négy különböző hosszúságú szakasz között választhatnak: a 10, 22, 40 km-es gyalogos és az 55 km-es biciklis túrák mellett idén TEREPFUTÓ útvonalat is indítunk a 10 és 22 km-es távon.

Read more ...

EKEMvh a Forgatagon

Közeledik a Vásárhelyi Forgatag, amin idén is részt veszünk, igencsak fog zajlani az élet a kis Liget-beli sátrunkban, ahova szeretettel várunk 2018. augusztus 30 és szeptember 2 között!

 Folyamatos programjaink péntektől szombatig 10 és 18 óra között:
- Erdély csodás tájain - fotókiállítás
- Melyik hegyet másztad meg eddig? - interaktív térkép
- Memóriajáték túrázással, természettel kapcsolatos kártyákkal
- Állatos, növényes kifestők gyerekeknek, mandalák felnőtteknek
- Kvízjáték az EKÉről - megnyerheted az EKE kiadványai egyikét

Read more ...

Szakrális Maraton - Fuss és tekerj a keresztény értékekért

szakralis_mikhaza_2018_small.jpgAz Erdélyi Mária Út Egyesület és a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület ebben az évben is megszervezi a Szakrális Maratont.
2018. június 9-én, szombaton a Marosvásárhely és Mikháza közötti távot kerékpárral tesszük meg, lehetőséget adva gyerekes családok részvételére is.
A kerékpárosok mellett olyan szaladók jelentkezését is várjuk, akik szívesen csatlakoznának az út megtételére.

Útvonal oda: Marosvásárhely, Marosszentgyörgy, Székelybő, Székelymoson, Jobbágyfalva, Búzaháza, Mikháza.
Útvonal vissza: Mikháza, Búzaháza, Vadad, Székelykál, Székes, Tófalva, Marosszentgyörgy.

Az út hossza oda-vissza 66 km, könnyű terepen, 670 m szintkülönbséggel.

Read more ...

Túra a Nagy-Mező-havasra

Május 12-én újra megszervezzük az egynapos túrát a Görgényi-havasok legmagasabb pontjára, az 1777 méter magas Nagy-Mező-havas csúcsra.
Tavalyhoz képest más útvonalon megyünk fel a csúcsra, éspedig a piros pont jelzésen, Szovátáról indulva, a Cseresznyés gerincén. Ez a változtatás pár kilométert hozzáad a túránk hosszához, így az kb. 25 km hosszú lesz. A minősítése is megváltozik közepesről nehézre.

Indulás: május 12-én, szombaton reggel 6:30-kor a Bolgár térről (Panov) autóbusszal.
Útvonal: Szováta, Cseresznyés-gerinc, Mező-havas, Bucsin-tető. Innen autóbusszal vissza Marosvásárhelyre.
Útvonal hossza: kb. 25 km.
Minősítés: nehéz hegyi túra.
Ajánlott felszerelés: túrabakancs, esőkabát, megfelelő öltözet szél és hideg ellen, egynapi élelem, ivóvíz.

Jelentkezési határidő: helyek függvényében az indulás napjáig.
Jelentkezés Molnár Balázsnál: mbalazs2(kukac)yahoo.com, 0764556770.

Barangolj velünk!