Barangolj Velünk!

2% az EKEmvh-nak, 2009

2% az EKEmvh-nakTámogatni szeretnéd személyi jövedelemadód 2%-val az EKE-ét? Csupán 3 dolgot kell tégy:
1. Kinyomtatod az ürlapot
2. Kitöltöd az adataiddal a megfelelő sorokat (golyóstollal, az összeget nem kell beírnod)
3. Eljuttatod az adóügyi hivatalhoz (a Dózsa György utca sarkán a BCR épületében - Administratia Finantelor Publice)

Ha többet is tennél az EKÉ-ért akkor nyomtass egy-egy példányt szüleidnek, testvéreidnek, barátaidnak és akár kollegáidnak is.
A befolyó összeget egyesületünk működési költségeinek törlesztésére (fűtés és világítás a klubteremben egész évben), programjaink lebonyolítására és a ratosnyai telekre fogjuk fordítani.
Támogasd egyesületünket az EKEMvh-t!
Neked nem kerül semmibe, és miért kerüljön még ez a pénz is Bukarestbe?
Előre is köszönjük segítséged!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2009/1-es száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2009/1-es számaAz Erdélyi Kárpát-Egyesület híre a legtávolabbi vidékekre, a legmagasabb hegycsúcsokra is eljut - adja hírül az Erdélyi Gyopár legfrissebb, idei első lapszáma. A rendszerváltás óta a 101. kiadását megélt folyóiratban olvashatjuk, hogy EKE-s járt Kőrösi Csoma Sándor nyomában, Indiában, ifjak csavarogtak Marokkóban, háromszékiek voltak az Eigeren, a Székelyek a magasban expedíció tagjai székely zászlót tűztek ki az Antarktiszra, marosvásárhelyiek jártak az Aconcaguán, kolozsváriak Egyiptomban.
Nem csak idegenben, itthon is akad bőven látnivaló, ezért indít az Erdélyi Gyopár egy olyan sorozatot, mely Erdély hegyeit, turistaútjait mutatja be. A részletes leírás ezúttal a Gyulai-havasokba csábítja a túrázni vágyókat, de a szerkesztők tervezik a Torockói-hegyek, a Bucsecs bejárását is az olvasókkal együtt.

Read more ...

Erdélyi Gyopár terjesztő Marosvásárhelyen

2009-től az Erdélyi Kárpát Egyesület közlönyének, az Erdélyi Gyopárnak marosvásárhelyi terjesztője Kuszálik Anna. Elérhetősége: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A következő, 2009/1. lapszám 2009. február 20-án jelenik meg.

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/6-os száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/6-os számaKürtoskaláccsal, Pricske-túrával kecsegtették a szervezők mindazokat, akik a Gyergyószárhegyen tartott EKE országos küldöttgyulésen vettek részt. Száz esztendő után idén novemberben ismét Szárhegy volt a helyszíne az Erdélyi Kárpát-Egyesület új alapokra helyezésének – tájékoztat az Erdélyi Gyopár legfrissebb száma, vezércikkben hozva Dezső László országos elnök bejelentését: „Május 12. (az egyesület megalakításának napja) az Erdélyi Kárpát-Egyesület saját ünnepe kell hogy legyen: újabb mérföldkő, újabb alkalom a találkozásra, a közös jövőkép alakítgatására."

Tartalmában a 18. évfolyam hatodik lapszáma bőséges kínálatot nyújt olvasóinak: az Erdélyi Gyopár pályázatán a személyes élménybeszámoló kategóriában első díjat nyert, Télvarázs a Királykőn című írást közli Bedő Zoltán tollából.

Read more ...

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/5-ös száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/5-ös száma"Ha a Föld Isten kalapja, Erdély a bokréta rajta" - olvashatjuk jóleső elégtétellel az Erdélyi Gyopár legfrissebb számában, mely arról tudósít, hogy tisztújítás történt az Erdélyi Kárpát-Egyesület háza táján. A továbbiakban részletes beszámolót találunk a székelyjói XVII. Vándortáborról, melynek legidősebb résztvevője 87 esztendős, legifjabb táborlakója pedig mindössze kilenc hónapos volt. S az érdekes beszámolók sora folytatódik: Kuk@cosok a Nagykőben, Rekord a Hargita Teljesítménytúrán, Kárpáti- és Gyilkostó Adventure Kalandverseny, Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom, Az EKE-forrás újraavatása, Varázshegedűvel a Súgó-barlangért... - címekkel csábítanak olvasásra.
A nagyvilágból hoznak híreket az Európa tetején járó szatmáriakról vagy az Amazonasról és a harcias nőkről, azaz az amazonokól szóló cikkírók.
Múltba röpít a Páter Bélára való emlékezés és a Cholnoky Jenő fényképeiből összeállított két oldal, jelent mutat és az értékek őrzésére szólít a veszélyeztetett növényfajok ismertetője, a NetTúra pedig az internet adta lehetőségekkel tágítja világunkat.

Read more ...

Hargita 40, 25, 10 teljesítménytúra, 2008

 HARGITA 40, 25, 10 TELJESÍTMÉNYTÚRA Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya 2008. szeptember 6-án ötödik alkalommal rendezi meg a HARGITA teljesítménytúrát.
Az idén is három távon írjuk ki a túrát: 40 km-, 25 km- és 10 km-es távon. Mindhárom túra a Kalibáskői vendéglő közeléből indul és ide is érkezik vissza.
A 40 km-es túra Kalibáskő - Veres-bükki fakitermelő út - Pókád-pusztája - Bagolykő - Csicsói-Hargita - Madéfalvi nyereg - Madarasi-menedékház - Fenyéd-patak feje - Oltárkő - Vargyas völgye - Csere tető - Fűrész-pataki fakitermelő út - Kalibáskő útvonalon 1550 m szintkülönbség legyőzésével, 12 óra alatt teljesíthető.
A 25 km-es túra Kalibáskő - Veresbükki út - Pókád-pusztája - Bogát-patak völgye - Málnavész-patak - Csere tető - Fűrész-pataki fakitermelő út - Kalibáskő útvonalon 800 m szintkülönbség leküzdésével, 71/2 óra alatt teljesíthető.

Read more ...