Barangolj Velünk!

XI. Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra

XI. Teleki Samu Emlék- és TeljesítménytúraKözeledik az EKE Marosvásárhely teljesítménytúrája, a Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra, melynek kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. Fő célja a környék túraútvonalainak, természeti szépségeinek, a híres Afrika-kutató emlékhelyeinek megismertetése és a sportszerű természetjárás népszerűsítése. A verseny egyaránt szól minden természetet szerető, túrázást, bringázást kedvelő érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz.

Read more ...

Forgatag 2017

ekeMVH a 2017-es ForgatagonA Marosvásárhelyi EKE immár másodszor vesz részt az ötödik Vásárhelyi Forgatagon a Civil Falu részeként. Tavaly még csak egy kis sátorban népszerűsítettük tevékenységünket, de idénre már sikerült gazdagabb programmal előrukkolnunk, két helyszínen is zajlottak a rendezvényeink. Mindhárom este volt egy-egy előadásunk a Teleki Tékában a Teleki Samu Teljesítménytúráról, az Istenszékéről és a Mária Útról.

Read more ...

Utazás Felvidék csodálatos tájain

2017. augusztus 29. - szeptember 3.

Sorozatunkat folytatva, Délvidék és Kárpátalja után ebben az évben Felvidékre látogatunk.
A természet kedvelőit bizarr szirtek, gigantikus „sziklavárosok”, barlang labirintusok várják. A városok főterein, a román stílusú apró körtemplomoktól a gigantikus méretű székesegyházakig mind-mind a magyar történelem különböző évszázadait idézik. A bőség zavarával küszködve állítottam össze ezt a programot a tervezett 3 helyett 4 naposra emelve a Felvidéken töltött időt.

Read more ...

A Páring gerincén elszálló lélek emlékére

Fazakas RobertTúratársai, rokonai, barátai és tisztelői napok óta magukkal vonszolják az ólomsúlyú kérdést:
Miért kellett megtörténnie annak, hogy élete delén, június derekán fagyhalált haljon a hegyek egyik marosvásárhelyi szerelmese?

Sok a kérdés, még több a feltételes mód. A Fennvalóval mégsem perlekedhet, és a természet legyőzhetetlenségével is tisztában van minden természetbarát. Több tényező szerencsétlen és váratlan egybeesése okozta a tragédiát, amiből legfeljebb tanulni lehet.
Fazakas Robi földi távozását gyászolva, legyen ajándék számunkra a hegyek meghódítására és tiszteletére alapozó életvitele, a természet szeretete.
És vigasztalódjunk azáltal, hogy lelke kedvenc erdélyi hegye, a Páring szent magasságában lebeg immár!

Látogatás Nagybányára és túra a Kakastaréjra

Június 24-25-i hétvégén Nagybányára és a Kakastaréjra szervezünk túrát.

Indulás reggel 7-kor a Bolgárok teréről június 24-én szombaton.
Útvonal: Marosvásárhely - Régen - Bethlen - Nagybánya, visszafele ugyanaz.

1. nap - szombat: a déli órákban érkezünk Nagybányára, ahol helyi vezető mutatja meg a város érdekességeit, köztük az Ásványmúzeumot.

Read more ...

Páring túra

Június 16 -18 között újra 3 napos magashegyi túrát szervezünk a Páring hegységben. a következő program szerint:

I. Nap: Mizsa menedékház – Nagy Mizsa-völgye – Száraz Kürzsa-katlan (6Km, +1100m, 6-7h nagy zsákokkal), táborverés (kb. 2000m-es szinten), ellazító túra a Mizsa tóhoz. Opcionális mászás a Kürzsa-csúcsra (2400m) a Kürzsa-élen keresztűl (kétkezes mászást igénylő, kitett gerincél, minkét oldalt több 100 méter mély szakadekkal, tériszonyosoknak nem ajánlott)
II. Nagyzsákos túra a Páring főgerincén: Kürzsa-cs. – Nagy-Páring cs. (2519m) – Gruiu cs. – Ieșul-Pâclișa gerinc – Ghereșu-nyereg (11 Km, +/-1000m), táborverés (2100 m-en), opcionális ellazító túra a Ghereșu tóhoz.
III. Câlcescu-tó (természetvédelmi terület) – Lotru-völgye – Ștefanu-híd (9,5 Km, +200/-900m, nagy zsákokkal kb. 5-6h)

* A meghirdetett program nagyon kedvezőtlen időjárás esetében elmarad.

Read more ...