Barangolj Velünk!

2007-es EKE falinaptár

2007-es EKE falinaptár2007-es falinaptárt szeretne kiadni az EKE, EKE-tagok, listatagok fotóiból. Ebben szerepelnének az EKE legfontosabb jövő évi programjai (Vándortábor, teljesítménytúrák ... ezeknek a dátumát minél előbb le kéne szögezni).
A naptárban minden hónap egy külön oldalon lenne, de egy lapon 2 hónap szerepelne (eleje-háta). Az oldal tetején egy, az adott hónapra jellemző fotó állna (lehet ez növény, virág, táj, hangulat stb.), alatta pedig a naptár. Összesen 7 lap, vagyis a 12 hónap + az eleje + a háta.
Mivel október végéig készen szeretnénk lenni vele, a következő határidőkre gondoltunk:

Read more ...

Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás)

Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás)Szervező: a baróti Elveszett Világ Természetvédő Turista és Barlangász Egyesület
2006. szeptember 9., szombat:
9.00: ,,Dénes István emléktúra": vargyasi kőbánya - Sugó barlang - Godra karszt - Vargyas-szoros (8.30-kor a baróti bányairoda elől jármű szállítja a túrázókat az indulás helyszínére)
11.30: Indulás Barótról, a bányairoda elől Vargyasra, illetve a Vargyas-szorosba
12.00: A Vargyas-szoros képekben - kiállításmegnyitó Veress Miklós amatőr festőművész alkotásaiból a művész otthonának udvarán (Vargyas 281. sz.)
15.00: Emléktábla avatás: Vargyas-szoros - Orbán Balázs barlang bejárata
18.00: Indulás Barótra
2006. szeptember 10., vasárnap
10.00: ,,Dénes István emléktúra" - Vargyas-szoros: Farkas ösvény - Kőmező - Urak ösvénye

Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás) Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás) Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás) Dénes István emléknap (emléktúra és emléktábla avatás)

II. Gyilkostó Adventure Race

Július 14-16 között megrendezésre került a II. Gyilkostó Adventure Race kalandverseny. A szeszélyes időjárási viszonyok ellenére a versenyen 11 csapat vett részt Brassóból, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Temesvárról és természetesen Gyergyószentmiklósról.
A mezőny kerékpárral indult a Csíki kertből és a Pricske, Nyerges nyak, Vithavas érintésével érkeztek a Békás-szorosba. A szorosban kötéltechnikai feladat várt a versenyzőkre melynek megoldása után még egy rövid kerékpáros szakasz következett a Lapos szoros bejáratáig ahonnan gyalog folytatták útjukat a Kupás nyeregig. Visszatérve a Lapos szoros bejáratához újra kerékpárra pattantak és folytatták útjukat a Napsugár melletti térségre ahol az első napi program befejezése gyanánt Biró György által készített gulyás mellett pihenhették ki a fáradalmakat.
Második nap reggel újabb kötéltechnikai feladattal kezdtek a versenyzők, a Lapos patakban kellett egy via ferrata jellegű feladatot megoldaniok.

Read more ...

Vásárhelyiek a Kaukázusban

Vásárhelyiek a KaukázusbanSzerencsésen hazatért az a 8 tagú marosvásárhelyi csapat, amely 2006 augusztus 8.-án indult útnak az Elbrusz felé. 7-en közülük sikeresen elérték az 5642 m-es csúcsot.
Elmondásuk szerint sokkal nehezebb volt az orosz hatóságok zaklatásait eltűrni, mint azokat az akadályokat, melyeket a Hegy állított eléjük.
Gratulálunk a csapatnak, közöttük a két EKE tagnak és hegyimentőnek: Graur Gábornak és Kovács Robertnek.

Vásárhelyiek a Kaukázusban

Lezárult a XV. EKE Vándortábor

Lezárult a XV. EKE VándortáborKedves Túratársak,
Köszönjük mindannyiatoknak, hogy idén is ott voltatok az EKE legnagyobb rendezvényén, a Vándortáborban. Ezúttal jobban velünk tartott a Fennvaló, mint az utolsó két évben, hisz az első igazi eső csütörtökön ért el hozzánk, igaz, akkor aztán becsületesen, a szél elvitt egy jó pár pavilonsátrat. Szombaton a kincskereső versenyt még meg tudtuk reggel tartani, 18 csapat részvételével, de a délutáni ügyességi vetélkedőket töröltük az eső miatt.
Így, tábor után nem is tudjuk, miről lehetne legelőbb írni. Úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb közölnivaló mégis az, hogy NEM SZAKAD MEG a sorozat, lesz, aki jövőre is elvállalja a Vándortábor szervezését, a Marosvásárhelyi EKE Osztály ősszel ad pontos választ, akkor közlik majd a helyszínt is. Köszönjük nekik, mindannyiunk nevében. Az újonnan alakult Brassói EKE Osztály is jelezte, hogy a közeljövőben tábort szeretnének szervezni.
Íme egy pár statisztikai adat az idei, XV. Országos EKE Vándortáborról:

Read more ...

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2006/4-es száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2006/4-es számaA tartalomból:
115 éves az Erdélyi Kárpát-Egyesület és tizenöt éves az EKE Bihari Osztálya (Dukrét Géza)

Czárán nyomában - Teljesítménytúra a Bihari EKE szervezésében, 2006. október 14. (Bara Lilla)

Kuk@cos túrázók a hegyen - "túrázás" listatalálkozó Ratosnyán (Dr. Péterffy Anna-Erzsébet, Böjthe-Beyer Barna)

Magashegyi zivatarok (Milka Zsolt)

"Szeresd magyar testvéreidet, mint önmagadat..." - A Marosvásárhelyi EKE és a Miskolci Vasutas Természetbarát Egyesület társszervezeti kapcsolata (Kerekes Ibolya, Gáspár Melinda)

Magaslesen - ismét a madarakról (Szabó D. Zoltán)

Panoráma a Mont Blanc-ról - marosvásárhelyi és szatmári EKE-tagok az Alpok legmagasabb csúcsán (Dr. Szabó Katalin)

Vándortúra a Déli-Kárpátokban - 1. rész: a Királykő (Dr. Lovász Levente)