Barangolj Velünk!

Túra a Szerecsen sziklákhoz és a Funtineli mezőre

Kedves túrázó barátaink!
A Marosvásárhelyi EKE vasárnap, április 9-én túrát szervez a Szerecsen-sziklákhoz és a Funtinel-mezőre.

Indulás: reggel 7:30-kor a Bolgár térről kisbusszal vagy személyautókkal (jelentkezés függvényében)
Útvonal: Szalárdtelep, Szerecsen sziklák (szép kilátás a Maros völgyére, háborús bunkerek), Funtinel mező (pazar kilátás a Kelemen főgerincre), Funtinel patak, Palotailva.
Nehézségi fok: közepes.

Útvonal hossza: kb. 12 km gyalog.

Iratkozni csütörtök estig lehet Német Leventénél a 0740 310219 telefonszámon.
Barangolj velünk!

Kiss Ernő gyalogtúra a Bekecsre

Kiss Ernő gyalogtúra a Bekecsre 2017Kedves természetkedvelő barátaink!!!

A most következő hétvégén, a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát Egyesulet (EKE) megszervezi a már hagyományossá vált Bekecs gyalogtúrát.
Ez a gyalogtúra mondhatjuk bátran, több évtizedes múltra tekint vissza. Eddig több elnevezés alatt lett megszervezve, például tavaszleső gyalogtúra, virágnéző gyalogtúra, hóvirág gyalogtúra, Bekecs gyalogtúra.
A 2016-os évtől Kiss Ernő gyalogtúrának nevezzük, mivel Kiss Ernő egy markáns személy volt a Maros megyei EKE és a csoportosan szervezett kirándulások világában, kinek kedvenc és legnépszerűbb gyalogtúrája a Marosszék legmagasabb csúcsára szervezett Bekecs-túra, amelyre 3-4 autóbusz vitte el a kirándulókat.

Read more ...

Kölyöktúra a Bekecsre

EKE Kölyöktúra a Bekecsre 2017Kedves kis- és nagy-gyerekes családosok!

A Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület egynapos kölyöktúrát szervez a székelyek szent hegyére, a Bekecs-tetőre.
Szeretettel várunk minden gyereket (fél-éves kortól felfele) és a szüleiket is ;-) egy laza túrára, kikapcsolódásra, ismerkedésre.

útvonal: Marosvásárhely - NyárádSzereda (Miercurea Nirajului) - SzékelyBere (Bereni) - Nyárádmagyarós (Măgherani) - NyárádSelye (Silea Nirajului) (ez kb 38 km, autóval) - Bekecs-tető (+5 km autóval, köves fakitermelő út).

találkozó: szombaton (2017. április 1. -ez nem vicc ;-)), NYÁRÁDSELYÉBEN a főtéren, a templom körül, 10:15 és 10:30 között.
10:30-kor indulunk fel autókkal a Bekecsre, a nyeregben hagyjuk az autókat, majd a Körtvélyes mezőn tábort verünk (ez kb. 1 km-re van az autóktól). Itt 1-2 órát leszünk, sétálunk, játszunk, kincset keresünk, majd visszamegyünk az a autókhoz, magunkhoz vesszük az ebédet (sütnivalót, ...) és felmegyünk a Bekecs-tetőre (100 m az autóktól), ahol sütögetünk és elleszünk délutánig, a visszaindulásig.

Read more ...

a Mária Út Mezőségi szakaszának a bejárása

a Mária Út Mezőségi szakaszának a bejárása 2017A Marosvásárhelyi Erdélyi- Kárpát Egyesület szervezésében szombaton, március 11.-én kerül sor a Mária Út Mezőségi szakaszának a bemutatására.

Indulás reggel 8-kor a főtéri Keresztelő Szent János plébániatemplom elől. Busszal megyünk Uzdiszentpéterig, onnan gyalog Mezőmadarasig. Mezőmadarasra értünk jön a busz.
A zarándokút hossza 20 km (része a 30km-es távnak)
Minősítés: könnyű, túra.
Szükséges: Réteges öltözet,bakancs vagy keményebb sportcipő, esőköpeny, lábszárvédő (ha van)
Élelem: szendvics, víz, sütögetni való
A mezőmadarasi kultúrotthon udvarán sütögetésre kerül sor.
A busz ára a jelentkezők számától függ.
Szervező: Szilágyi Eszter tel. 0749071453

Zarándokolj, túrázz, velünk!

Erőss Zsolt emléktúra a Kancsendzöngán

Erőss Zsolt emléktúra a Kancsendzöngán2016 őszén négy gyergyói EKÉs, Csibi Márti, Köllő Zsolt, Ambrus Zoltán és Fülöp László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos szervezetének és gyergyói osztályának felkérésére márványtáblát helyeztek el a Kancsendzöngán életüket vesztett Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek.

Erről az útról tart élménybeszámolót Köllő Zsolt (Yede), március 8-én, este 6 órától a marosvásárhelyi Kistemplom Gecse utcai gyülekezeti házában, Gecse Dániel utca (Ștefan cel Mare) 26. szám alatt.

Barangolj velünk virtuálisan (is)!

Hátizsákkal Kolumbiában: az Andoktól a Karib tengerig

Hátizsákkal KolumbiábanA Marosvásárhelyi EKE az idei vetítés-sorozatát egy kolumbiai úti beszámolóval kezdi, Kedves Zsuzsanna és Kedves Ferenc tolmácsolásában.

Mindketten a Csíkszéki EKE alapító tagjai közé tartoznak, akik nagyon szeretik az önálló utazás és a gyaloglás minden formáját. De nemcsak a természet, hanem az emberek és történetük, környezetük is foglalkoztatják őket, kedvencük a témás gyalogtúra.
Sok országot bejártak, sok hegyet megmásztak, hogy az ők szavaikkal éljünk: "Legemlékezetesebb a több, mint egy hónapos nepáli Annapurna körtúránk. Legszebbnek a majd 500 km-es törökországi Lükiai-út trekkingútvonalat tartjuk. Legtöbbet Tűzföldön fáztunk. Legkevesebb emberrel a bolíviai Apolobamba trek alatt találkoztunk. Legkevésbé Kínában tudtunk kommunikálni. A legtöbbet Kolumbiában izgultunk."

Csütörtökön erre az izgalmas kolumbiai túrázásukra kalauzolnak el minket az új EKEMvh székházban (Dózsa György utca 9 szám, 3. emelet), délután 6 órai kezdettel.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a virtuális barangolásra!