Barangolj Velünk!

IX. EKEArt fotókiállítás

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi tagszervezete 2021 november 19-én d.u.18 órától tartotta meg a IX. EKEArt fényképkiállítás megnyitóját.

Read more ...

Teleki Teljesítménytúra

ttt 2021

Idén tizenötödik kiadásához érkezett a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra. A túra névadója, a nagy Afrika-kutató, felfedező, Teleki Samu a Téka-alapító Teleki Sámuel dédunokája volt, ő fedezte fel és nevezte el a Rudolf valamint Stefánia tavakat Kenyában és Etiópiában.

A Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. Fő célja a környék túraútvonalainak, természeti szépségeinek, a híres Afrika-kutató emlékhelyeinek megismertetése és a sportszerű természetjárás népszerűsítése. A verseny egyaránt szól minden természetet szerető, túrázást, bringázást kedvelő érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz.

Read more ...

EKEArt 9 fotóbiennálé

IX. EKEArt-fotóbiennálé

EKEArt 9 plakat kicsi

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi szervezete kilencedik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotópályázatát, majd a beérkezett alkotásokból fényképkiállítását, melynek a megnyitója november 19-én lesz. A pályázatkiíró célja változatlan: látni és láttatni, felkelteni az érdeklődést a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismerésére és megőrzésére fókuszálni.

Négy kategóriában lehet fotókat beküldeni: tájfotó, vadvilág (wildlife), makrófotográfia, kulturális örökségünk.

A vadvilág-kategóriában állatfotókat várunk, olyan vadállatokról és madarakról, amelyeket akár túrázásunk során kaptunk lencsevégre, akár cserkeléssel vagy les-sátorból örökítettünk meg. Az állatokat élőhelyükön vagy életük egy-egy érdekes mozzanata közben mutassuk be.

A makró kategóriában rovarokról, kisebb állatokról, virágokról, gombákról, ásványokról készült közeli fotókat kérünk.

Read more ...

Teleki Samu Emléktúra

Kedves természetjáró barátaink!


Szomorú szívvel, de kénytelenek vagyunk átminősíteni az idei Teleki Teljesítménytúrát. Az elmúlt években több, mint 200 természetszerető ember gyűlt össze Üvegcsűrön, nem szeretnénk nagyon korlátozni a létszámot, ennyi embernél pedig nehéz lenne megoldani a biztonságos távolságtartást.
De, hogy mégse maradjunk a szeretett Telekink nélkül, ezért megtartjuk "Teleki Samu emléktúra"-ként, és szeptember 26.-án, kisebb csapatokkal kimegyünk Üvegcsűrre egyet túrázni a megszokott útvonalakon. Szeptember 26.-án, reggel 9-kor Görgényüvegcsűrről indulnak a 10, 20, 40 km-es gyalogos és egy kerékpáros szakaszon a túrák. Mindegyik szakaszon túravezető segíti a túrák biztonságos lefolyását. A túrák befejeztével nem lesz közös ebéd, de minden résztvevő kap egy kis meglepetést. :)

A rendezvény napján autóbuszt indítunk Marosvásárhelyről - Üvegcsűrre.

Megkérünk, a részvételi szándékotokat jelezzétek szeptember 23.-ig az alábbi űrlap kitöltése által:
https://forms.gle/fHeEJ51xdWoHc7o57  

Tevékenységeink és a ... koronavírus

Kedves természetszerető barátaink!
Az új koronavírus miatt minden nemű tevékenységünket felfüggesztjük, majd akkor indítjuk újra, ha a járványhelyzet megengedi.
Magányosabb, családi életmódra kell berendezkednünk addig, míg az immunrendszerünk nem készül fel teljesen a vírus kivédésére. A "maradjunk otthon" jelmondat, sajnos nem vicc. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy be kell zárkóznunk a szobában, hanem inkább azt, hogy lehetőleg ne találkozzunk idegenekkel, másokkal, főleg idősekkel, olyan személyekkel, akik nem a szűk közösségünk részei.
Ezért a következő döntést hoztuk:
- semmiféle beltéri EKE-rendezvényt ne tartsunk, beleértve a gyűléseket, összejöveteleket is.
- amennyiben lehetséges, ne utazzunk tömegközlekedéssel, busszal, vonattal stb.
- túrázni mehetünk, de ne nagy társasággal, inkább csak a családdal, rövidebb túrákra, és semmiképpen ne zsúfolt tömeges helyekre, hanem csendes, eldugottabb vidékre. A menedékházakat is kerüljük, sőt a panziókhoz és szállodákhoz hasonlóan ezek is be lesznek zárva, így olyan helyre menjünk, ahonnan biztonságosan haza tudunk a sötétedésig jönni, feleslegesen ne riasszuk a hegyimentőket sem. A balesetmentesség a legfontosabb, hisz a kórházaknak, orvosoknak van épp elég dolguk.
- buszos túrát semmiképp ne szervezzünk.
- otthon fedezzük fel ismét az olvasást, a társasjátékokat a mesélést, nagy családi beszélgetéseket. A tévét sem jó nézni, mert sok hülyeséget mond...
- mossunk gyakran kezet, ügyeljünk a testi higiéniára.
- figyeljük a hatóságok felhívásait, és cselekedjünk aképpen, vannak járványügyi szakembereink, nem beszélnek hasból, de az álhíreket hagyjuk figyelmen kívül."

Vírusmentes napokat!
EKEMvh Vezetősége

EKEArt 8 meghívó

EKEArt 8

Az EKE Marosvásárhely 2019. november 15.-én nyolcadik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotós megmérettetést.

A kiállítás célja: felkelteni az érdeklődést a természet szépsége és élővilága iránt, illetve a kultúránk és hagyományaink megismerése, megőrzése.

A kiállítás kategóriái:

  • természetjárás ( tájfotók ) 
  • élővilág a természetben és makrofotográfia
  • kulturális örökségünk
  • alakzatok és formák a természetben

Read more ...