Barangolj Velünk!

EKEArt 9 fotóbiennálé

IX. EKEArt-fotóbiennálé

EKEArt 9 plakat kicsi

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi szervezete kilencedik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotópályázatát, majd a beérkezett alkotásokból fényképkiállítását, melynek a megnyitója november 19-én lesz. A pályázatkiíró célja változatlan: látni és láttatni, felkelteni az érdeklődést a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismerésére és megőrzésére fókuszálni.

Négy kategóriában lehet fotókat beküldeni: tájfotó, vadvilág (wildlife), makrófotográfia, kulturális örökségünk.

A vadvilág-kategóriában állatfotókat várunk, olyan vadállatokról és madarakról, amelyeket akár túrázásunk során kaptunk lencsevégre, akár cserkeléssel vagy les-sátorból örökítettünk meg. Az állatokat élőhelyükön vagy életük egy-egy érdekes mozzanata közben mutassuk be.

A makró kategóriában rovarokról, kisebb állatokról, virágokról, gombákról, ásványokról készült közeli fotókat kérünk.

Read more ...

Teleki Samu Emléktúra

Kedves természetjáró barátaink!


Szomorú szívvel, de kénytelenek vagyunk átminősíteni az idei Teleki Teljesítménytúrát. Az elmúlt években több, mint 200 természetszerető ember gyűlt össze Üvegcsűrön, nem szeretnénk nagyon korlátozni a létszámot, ennyi embernél pedig nehéz lenne megoldani a biztonságos távolságtartást.
De, hogy mégse maradjunk a szeretett Telekink nélkül, ezért megtartjuk "Teleki Samu emléktúra"-ként, és szeptember 26.-án, kisebb csapatokkal kimegyünk Üvegcsűrre egyet túrázni a megszokott útvonalakon. Szeptember 26.-án, reggel 9-kor Görgényüvegcsűrről indulnak a 10, 20, 40 km-es gyalogos és egy kerékpáros szakaszon a túrák. Mindegyik szakaszon túravezető segíti a túrák biztonságos lefolyását. A túrák befejeztével nem lesz közös ebéd, de minden résztvevő kap egy kis meglepetést. :)

A rendezvény napján autóbuszt indítunk Marosvásárhelyről - Üvegcsűrre.

Megkérünk, a részvételi szándékotokat jelezzétek szeptember 23.-ig az alábbi űrlap kitöltése által:
https://forms.gle/fHeEJ51xdWoHc7o57  

Tevékenységeink és a ... koronavírus

Kedves természetszerető barátaink!
Az új koronavírus miatt minden nemű tevékenységünket felfüggesztjük, majd akkor indítjuk újra, ha a járványhelyzet megengedi.
Magányosabb, családi életmódra kell berendezkednünk addig, míg az immunrendszerünk nem készül fel teljesen a vírus kivédésére. A "maradjunk otthon" jelmondat, sajnos nem vicc. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy be kell zárkóznunk a szobában, hanem inkább azt, hogy lehetőleg ne találkozzunk idegenekkel, másokkal, főleg idősekkel, olyan személyekkel, akik nem a szűk közösségünk részei.
Ezért a következő döntést hoztuk:
- semmiféle beltéri EKE-rendezvényt ne tartsunk, beleértve a gyűléseket, összejöveteleket is.
- amennyiben lehetséges, ne utazzunk tömegközlekedéssel, busszal, vonattal stb.
- túrázni mehetünk, de ne nagy társasággal, inkább csak a családdal, rövidebb túrákra, és semmiképpen ne zsúfolt tömeges helyekre, hanem csendes, eldugottabb vidékre. A menedékházakat is kerüljük, sőt a panziókhoz és szállodákhoz hasonlóan ezek is be lesznek zárva, így olyan helyre menjünk, ahonnan biztonságosan haza tudunk a sötétedésig jönni, feleslegesen ne riasszuk a hegyimentőket sem. A balesetmentesség a legfontosabb, hisz a kórházaknak, orvosoknak van épp elég dolguk.
- buszos túrát semmiképp ne szervezzünk.
- otthon fedezzük fel ismét az olvasást, a társasjátékokat a mesélést, nagy családi beszélgetéseket. A tévét sem jó nézni, mert sok hülyeséget mond...
- mossunk gyakran kezet, ügyeljünk a testi higiéniára.
- figyeljük a hatóságok felhívásait, és cselekedjünk aképpen, vannak járványügyi szakembereink, nem beszélnek hasból, de az álhíreket hagyjuk figyelmen kívül."

Vírusmentes napokat!
EKEMvh Vezetősége

EKEArt 8 meghívó

EKEArt 8

Az EKE Marosvásárhely 2019. november 15.-én nyolcadik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotós megmérettetést.

A kiállítás célja: felkelteni az érdeklődést a természet szépsége és élővilága iránt, illetve a kultúránk és hagyományaink megismerése, megőrzése.

A kiállítás kategóriái:

  • természetjárás ( tájfotók ) 
  • élővilág a természetben és makrofotográfia
  • kulturális örökségünk
  • alakzatok és formák a természetben

Read more ...

Tekerj, szaladj vagy gyalogolj velünk a Görgényi-havasokban!

ttt fb cover 2019

Közeledik a Marosvásárhelyi EKE által szervezett Teleki Teljesítménytúra XIII. kiadása, melynek kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. A szeptember 21-én megrendezésre kerülő verseny egyaránt szól minden természetszerető érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz. A résztvevők több különböző hosszúságú és nehézségű szakasz között választhatnak: a 10, 21, 42 km-es gyalogos és szaladó, valamint 35 és 55 km-es biciklis túrák.

Read more ...

Regisztráció a szovátai Vándortáborba

Kedves természetjáró barátaink!

Bakancs

Örömmel értesítünk, hogy beindítottuk az online tábori jelentkezést/regisztrációt, ami július 24.-ig fog működni, utána a helyszínen lehet még bejelentkezni.

- A jelentkezéshez létre kell hozz egy “VándorTábori” fiókot, aminek az előnye, hogy bármikor beléphetsz a regisztrációs oldaladra, hogy megváltoztasd a megadott adataidat és a kívánt túrákat. A sikeres regisztráció végén kapsz egy értesítést az általad megadott email-címre a felhasználóddal és jelszavaddal. Jegyezd ezt meg, őrizd meg az emailt, mert ezekkel tudsz majd belépni a regisztrációs oldalra. (Ellenőrizd a spam/junk mappát is, ha nem érkezik meg fél órán belül a regisztrációs email.)

Read more ...