Barangolj Velünk!

Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél

2008-01-13 23:52:57

Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél

Gyönyöru időben volt részük azoknak, akik résztvettek az EKEmvh immár hatodik alkalommal megrendezett évnyitó túráján.
Nemcsak a szép időnek örvendtünk, hanem annak is, hogy hóban járhattuk végig a tervezett utat. Az utóbbi három évben sajnos nem volt ilyen szerencsében részünk. Előző években ebben az időszakban egyáltalán nem volt hó Marosvásárhely környékén.
52 túrázó gyult össze a somostetői kőmedvénél, ahonnan túránkat indítottuk. Nagy örömünkre a Muvészeti iskola 4B osztálya is Nemes Csilla tanítónéni kezdeményezésére (ha nem is a teljes létszámban) képviseltette magát. A szokásos medvés csoportfotó után jó hangulatban indult a túra, kisebb pihenőket tartva a Németkalapnak nevezett kilátóponton és a Terebics tetőn. Ha nagyon rövid időre is, de sikerült látni a Fogarasi havasok gerincét majd, Görgényi és a Radnai havasok mutattak meg magukat teljes szépségükben és utoljára pedig a Kelemen havasok is kituntek a ködből.
A Cinege tetőn nem maradhatott el a szokásos szalonna-, kolbászsütés és kuktacsemege sem, ahol falatozás közben megbeszélhettük a 2008-as év közös túralehetőségeit is.
Eltérően az előző évektől, a túránk nem fejeződött be itt, pontosabban Juli túratársunknál pánkóevéssel, hanem visszakanyarodtunk és a marosszentgyörgyi poligon háta mögött folytatva utunkat visszaérkeztünk a városba. A legidősebb résztvevő: Portik Ibolya néni 85 éves EKE tag, a legfiatalabb pedig ifj. Pápai Levente (5 éves) volt.
Köszönjük mindenkinek a résztvételt, reméljük jövőre hasonlóan szép időben járhatjuk végig évnyitó túránkat.

Szöveg: Pánczél Tibor
Fotók: László Olivér, Dr. Péterffy Anna E.

Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél Évnyitó túra EKE Marosvásárhelynél

Erdély Térkép Projekt

2008-01-16 22:55:43

Erdély Térkép Projekt

Nem akartunk ekkorát, de ez lett belőle.
Ha valaki a honlapunkat böngészgeti (www.etp.huwww.etp.hu), annak előbb-utóbb szembe fog jönni a históriás oldalunk, ami néhány rövid mondatban összefoglalja, hogy mit is szerettünk volna elérni az elején.
Az indulás olyan jól sikerült, hála a minőségi alapanyagoknak és az alapító tagok kiterjedt kapcsolatainak, hogy rövid idő alatt megfogalmazódott bennünk, nem szabad megállni az eredetileg célba vett Pádis fennsík térképének megrajzolásánál. Mivel Erdély gyönyöru, és sokan kirándulnak a hegyek között, az indulás után nem sokkal rengeteg GPS-sel mentett nyomvonalat kaptunk, ami a térkép alapanyagaként szolgál.
Lapunk célkituzése, hogy egy mindenki számára elérhető térképet adjon Erdélyről, teljesen térítésmentesen. Cserébe csak annyit kérünk, hogy aki használja a térképet, állítsa be GPS-ét, hogy a bejárt utat rögzítse, és ezt a rögzített anyagot küldje el nekünk.
Erre is teremtettünk egy lehetőséget, a honlap track feltöltés menüpontját. (A track a nyomvonal angol elnevezése.)
Csapatunk időről-időre gyarapodik, így szükséges, hogy szervezett keretek között végezzük a munkát.
Eleinte egyetlen helyismerettel rendelkező alapítótag rajzolta a térképet, két 'vendégmunkással', de napjainkban már 4 erdélyi rajzoló dolgozik a térképek tökéletesítésén.
A csapat még korántsem teljes, mert vannak vidékek, amikről kevés információval rendelkezünk. Buzdítok mindenkit, hogy ha a saját lakóhelyének térképét minél teljesebben akarja látni, csatlakozzon hozzánk, dolgozzunk együtt.

Papp Péter

Erdély Térkép Projekt Erdély Térkép Projekt Erdély Térkép Projekt Erdély Térkép Projekt

Foto Natura 2008

2008-01-19 14:29:22

Foto Natura 2008

A marosvásárhelyi Örökmozgó Természetjáró Egyesület, a Népújság és az Aquaserv vállalat, a Maros Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség és a Maros Vízügyi Igazgatóság támogatásával, a hagyományokhoz híven idén is meghirdeti VII. FOTÓ NATURA nemzetközi természetfotó-pályázatát.

További információk az Örökmozgó weboldalán:
http://permob.ro/content/blogcategory/16/49/http://permob.ro/content/blogcategory/16/49/
Ugyaninnen letölthető a nevezési lap is, a felhívás 10. pontjában található /csatolva/ szóra kattintva.
Figyelmesen olvassátok át a felhívást, idéntől ugyanis változások vannak a szabályzatban!
Sok sikert a pályázóknak!
Üdv. mindenkinek B. Ágnes (szervező)

Foto Natura 2008 Foto Natura 2008 Foto Natura 2008 Foto Natura 2008

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...

2008-01-22 21:44:47

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...

...a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület szervezésében.


Időpont: 2008. február 2 - 10.


A túra Marosfőtől Tusnádfürdőig tart, a táv 85 – 90 km, melyet 6 nap alatt szándékozunk megtenni (6 túranap + 1 tartaléknap).


Az útvonal: Marosfő – Osztoros – Fertő-tető – Madarasi Hargita – Hargitafürdő – Tolvajos-tető – Büdösfürdő – Kakukk-hegy – Nagy-Piliske – Tusnádfürdő.


Az indulás időpontja: február 2, szombat, 17:15-kor. A Keleti-pu.-ról induló Corona IC-vel utazunk Gyergyószentmiklósig (érkezik: 5:49-kor), majd átszállunk egy 7:29-kor induló belföldi vonatra, amely 7:51-kor érkezik meg Marosfőre. A túrát itt kezdjük meg.


Találkozó: 16:45-kor, a Keleti-pu.-n, a homlokzati bejáratnál, az aluljáróba vezető lépcsőnél, vagyis ott, ahol máskor is szoktunk találkozni.


Hazautazás: február 9-én, szombaton jövünk haza, szintén a Corona IC-vel, amelyre Tusnádfürdőn szállunk föl. A vonat 20:22-kor indul, és vasárnap reggel 8:17-kor érkezik a Keleti-pu.-ra.


Szállások: az első két éjszakát (vasárnap, hétfo) esztenákban (nyári pásztorszállás) töltjük, a továbbiakat turistaházakban: kedden a Madarasi Hargitán a Gyopár menedékházban, szerdán a Tolvajos-tetőn a Fenyőke-turistaházban, csütörtökön (és ha eddig jól haladtunk, akkor pénteken is) Büdösfürdőn. Itt, ha minden jól megy, találkozunk azokkal a csíki barátainkkal, akik a túra elejére nem tudnak eljönni. (!...arjám a lálaH)

A szállások költsége: 20 RON/fő/éj.

Figyelem! A leírás alapján, terveink szerint nem kell sátorban aludni, de ennek ellenére mindenki (vagyis párosával) hozzon sátrat, mert az időjárás nagyon könnyen fölboríthatja a tervünket: nem kapunk esztenát, nem érünk el a turistaházig stb. Tehát, a sátor kötelező!


Étkezés: mindenki azt eszik, amit hoz, illetve a turistaházakban valószínuleg lehet vacsorát és reggelit rendelni. (A Gyopárban nem, de a mellette lévo Súgó panzióban biztos). A Fenyőke-turistaházban pl. 15 RON a vacsora és 5 RON a reggeli.


Felszerelés: téli magashegyi túrázáshoz szükséges felszerelés, műanyag vagy víz/hóálló bakancs, sátor, derékalj, legalább -20C°-os hálózsák, meleg, szélálló ruházat, kesztyű, sapka, nap/hószemüveg, túrabot (hótányérral), fejlámpa, izolációs mentőfólia, egyéni eü. felszerelés, gázfőző, tűzgyújtó eszköz, hótalp vagy túraléc, kaja, védőital (1-1,5 l/fő, hogy a Büdösig kitartson…), esetleg egérfogó (az esztenákba)…


Egyéb tudnivalók: a Hargita egy „medvés” hegység, bár még nyugalomban vannak („téli álmot alszanak”), de csak február 2-ig…. Ha valaki tart a maciktól, forduljon bizalommal MZ. barátunkhoz, aki számos saját fejlesztésű – de még nem szabadalmaztatott – medveriasztóval tudja az érdeklodok igényeit kiszolgálni….

Az idojárást még tudjuk, hogy milyen lesz, de inkább mindenki rosszidőre készüljön, errefelé nem ritkák a -20C°, -30C° közötti homérsékletek sem!




Jelentkezés és határidő: e-mail-en: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., január 24-ig.


Mindenkinek alapos felkészülést kívánok!


 


Nagytarcsa, 2008. január 16. Vámos László

 

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...

Téli tábor a Retyezátban

2008-01-26 18:51:58

Téli tábor a Retyezátban

Erőss Zsolt és a Kodiák Természetjáró Egyesület (Kolozsvár) szervezésében téli táborra kerül sor.

Helyszín: Retyezát(Genciána ház),megközelíthető Déva vagy Szászváros (Orăştie) irányából.

Időpont: 2008. márc. 17-23. (bejelentkezés március 1-ig)

A tábor tematikája: átvenni a téli túrázással, hegymászással kapcsolatos összes fontos kérdést: hó ismeret, felszerelés ismeret, felszerelés használat, biztosítás.


Kezdőkkel átveszünk minden fontos lépést a téli hegymászás terén.

Haladók önálló csapatokban mászhatnak és ha óhajtják, részesülhetnek további jótanácsokban és oktatásban.


Költségek: Kezdőknek: 10.000 Ft

Haladóknak: 1.000 Ft

Visszatérő tagok számára (akik már 3 táborban résztvettek) díjmentes.


Egyéb részletek az alábbi honlapon:http://www.kodiakok.go.rohttp://www.kodiakok.go.ro


Fotók: Gerő Dani, Mezősi Bence

Téli tábor a Retyezátban Téli tábor a Retyezátban Téli tábor a Retyezátban Téli tábor a Retyezátban

Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen

2008-02-05 00:54:15

Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen

Néha úgy érzed egy kisördög bújik meg benned? Szerepet játszottál egész életedben, és most szeretnéd megmutatni igazi valódat? Bulizni szeretnél, de úgy, hogy közben ne ismerjenek fel? Egy játékos gyermek bújkál benned, aki szeretne poénkodni kicsit? Azonosulni tudsz kedvenc mesehősöddel, de nem volt alkalmad ezt kifejezni? Rejtett színészi tehetséged van, de nincs gyakran esélyed ezt megcsillogtatni? Szeretnél a túratársaiddal zenés környezetben is találkozni és táncolva újabb terveket megbeszélni? Hát most itt a kihagyhatatlan alkalom! Jön, jön, jön... a hagyományossá vált Kosaras-Jelmezes Turistabál, a Vásárhelyi EKE szervezésében. Február 15.-én, PÉNTEKEN este 7 órától összegyűl a túrázók apraja és nagyja. Lesz jelmez és kosár díjazás, tombola, de legfőképpen fergeteges, hajnalig tartó mókázás és buli.

Találkozunk a Blue Pearl étteremben (Matricon), de ügyelj, nehogy felismerjunk… majd a vasárnapi túran elárulhatod, ki voltál.


Érdeklődni és feliratkozni Farkas Etelkánál a következő telefonszámon: 0745 06 14 06.

Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen Újra megtartatik a Turistabál Marosvásárhelyen